Venlig opfordring fra Selina

MADPOLITI - NEJ TAK

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

8. april 2022

Vi lever i nye, foruroligende tider. Klimaforandringer, Coronavirus (COVID-19), krigen i Ukraine og nu også massive prisstigninger på el, gas, benzin, fødevarer og meget andet. Nogle gange føles det som om, der intet lys er forude. 

I tider som disse, skal man passe på med ikke at være formynderisk og løfte pegefingre. Er du til frokost, middag eller måske påskefrokost sammen med venner eller familie, og du ser dem smide mad ud, er tiden måske ikke lige til at lege madpoliti.

VÆLG DINE KAMPE MED OMHU

Det er naturligvis vigtigt at undgå madspild og at tænke på klimaet – og det er godt med passionerede madreddere der elsker at missionere i kampen mod madspild, men i tider som disse, har folk ikke helt det store overskud. Derfor kan strategien i denne tid være, selv at gøre noget i hverdagen, men uden at belære andre.

Måske dét at øse lidt mindre portioner op inden man sætter sig til bords med venner eller familien, vil give en langt mere gavnlig effekt, end at skælde tante Oda ud, fordi hun levner til påskefrokosten.

START MED DIG SELV

Vær den forandring, som du ønsker at se i verden, sagde Gandhi. Hvad enten du ønsker at se mindre madspild, mere økologi, mindre plastik eller en hel anden grøn indsats, skal vi altid først starte med os selv.

Er vi fejlfri? Naturligvis ikke! Vi har allesammen smidt mad ud på et eller andet tidspunkt. Vi er ikke altid så grønne, som vi tror. Men det handler jo dybest set ikke om, hvad du gør forkert - det handler om, hvad du gør og kan gøre bedre.

Små skridt ender med at gøre en stor forskel - ikke mindst for din egen pengepung. At smide mad ud er lig med at smide penge ud - og i disse nye urolige tider, har man ikke råd til spild.

At skabe en forandring starter med dig selv. Gør hvad du kan, hvor du kan, hvornår du kan og så ofte du kan. Inspirer andre - men på en kærlig måde. Lad være med at lege madpoliti eller være formynderisk og løfte pegefingre. At vise overskud i disse underskudstider er en rigtig god idé.

Positiv og kærlig inspiration er nemlig vejen frem.