af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org
- 6. august 2019
Spis op – eller betal bøde! Nogle danske restauranter er
begyndt at uddele bøder, hvis gæsterne levner på deres tallerkener. Om dette er
et godt tiltag mod madspild? Om man betaler bøde for at levne eller ej, ændrer
det ikke, at maden stadig bliver smidt ud. Tværtimod, bør man ikke appellere til
kontrol af danskernes spisevaner – eller værre endnu – til at folk overspiser.
Der findes andre, meget mere fornuftige og kreative tiltag,
som restauranterne og restauranternes gæster kan tage i brug.
Buffet er ofte en madspildsfælde – og hvis det kan lade sig
gøre, er det altid en god idé at bestille enkelte retter (a la carte) i stedet
for at kaste dig ud i en buffet. Er der ikke en mulighed for a la carte, og der
kun er buffet i restauranten, er der en udvej at undgå madspildsfælden. Start
med små smagsprøver. Første gang du går op til buffeten, tager du kun små
smagsprøver fra de forskellige retter over på din tallerken. Derved ved du,
næste gang du skal op til buffeten, hvilke retter du helst vil foretrække at
spise, og hvilke du ikke vil spise. Vælg en lidt mindre størrelse tallerken ved
buffeten. Fyld lidt mindre på tallerkenen – og husk at det bestemt er tilladt
at gå flere gange op til buffeten. En lidt mindre størrelse tallerken kan også
få dig til at levne mindre, og det mindsker også faren for, at du overspiser.
Tommelfingerreglen er, at du er velkommen til at øse op, alt hvad du kan spise
– men så skal du altså huske at spise alt, hvad du øser op.
De fleste af os kan ikke spise os igennem en tallerken fyldt
med så megen mad, som man ofte får serveret på restauranten. Er der en mulighed
for det, og tilbyder restauranten portionsstørrelser i Small, Medium og Large,
kan du som gæst vælge en Medium eller en Small. Eller du kan bestille to
forretter – én til forret og én til ”hovedret” – hvis du allerede fra starten
føler, at du ikke kan spise dig igennem et stort måltid mad. Det er altid en
god idé at vælge maden i den portionsstørrelse, som man har appetit til. Husk,
at du altid kan bestille mere.
Faktisk er køb-per-vægt portioner en almen praksis på
restauranterne i bl.a. Sydamerika, og det er et godt værktøj til buffeten, som
ellers er noget af en madspildsfælde. Også herhjemme er køb-per-vægt portioner
begyndt at skyde op. Køber du køb-per-vægt portioner, er du også tilbøjelig til
kun at købe dét, som du kan spise.
Doggybags er et amerikansk fænomen, som så småt er ved at indtage den danske madkultur. Faktisk viser vores KANTAR Gallup undersøgelse for Stop Spild Af Mad, at over halvdelen af danskerne gerne vil bede om en doggybag på en restaurant, såfremt tjeneren selv diskret tilbyder det. Flere danske restauranter har i dag indført gratis doggybags, så det går den rigtige vej. Kan du ikke spise resten af din sandwich op, bed tjeneren om at pakke den ind, så har du en god bid mad til senere. Jeg vil dog tilføje, at en doggybag ikke altid er optimalt, hvis man ikke kan bringe maden hjem i køleskabet i en fart efter restaurantbesøget. Slatne levninger i sommervarmen kan være en bakteriebombe.
Du kan også foreslå din restaurant at blive endnu bedre til
at undgå madspild. Fx. er seniormenuer en rigtig god idé at indføre på cafeer
og restauranter. På restauranterne findes der i dag børnemenuer, men man ser ikke
ældremenuer. En femtedel af Danmarks befolkning er singler og seniorer – og
især mange seniorer er småtspisende og har ikke brug for de store portioner.
Det grå guld er en voksende del af danmarksbefolkningen. Mange seniorer har det
ovenikøbet ekstra svært med ikke at kunne spise sig igennem de store portioner,
da de måske har oplevet tider med knaphed på mad. At de automatisk er nødt til
at levne på tallerkenen, gør det ekstra hjerteskærende for dem. Seniormenuer er
ikke løsningen på hele problemet, men kan være en del af løsningen. Som
restaurant kan man gøre meget for at gøre livet lettere for de ældre kunder –
og du som kunde kan opfordre din restaurant til at tænke i nye baner.
I det hele taget kan vi forbrugere lære meget af restauranterne. Klog udnyttelse af maden kan være at koge fond på løg- og gulerodsskaller, lave pesto af broccolistilke, fremstille chips af kartoffelskræl eller daggammelt rugbrød, indføre nose-to-tail princippet og udnyttelse af hele dyret samt at turde at have nogle af sine retter udsolgt sidst på dagen. Mange danske restauranter har allerede taget flere af disse metoder i daglig brug og tilbyder fx. retter fremstillet af ”grimme” frugt og grøntsager, som ikke lige opfylder de kosmetiske krav hos butikkerne. Alt dette er noget, som vi forbrugere også kan indføre hjemme hos os selv.
Den kloge restaurant, café eller kantine er gode til at
undgå madspild. Ikke for etikkens, klimaets eller de sultne børn i Afrikas
skyld – men af en mere håndgribelig årsag: nemlig at få flere penge på
bundlinjen. Og jeg er sikker på, at ingen kok eller restauratør med respekt for
sig selv ønsker at betale kassen for gode råvarer, der så bare gang på gang
ender som levninger på gæsternes tallerkener.