tips og råd

Fra supermarkedet til køkkenet derhjemme: Sådan opretholder du en god hygiejne i disse corona-tider og passer godt på din mad


af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

- 8. august 2020

Selvom Danmark er en af de lande, som er mindre ramt af coronavirus (CO-VID-19), står det klart, at coronavirus slet ikke er forsvundet. Med andre ord skal vi ikke slække på at holde afstand, afspritte hænder og følge myndighedernes anvisninger.

Hygiejne er yderst væsentligt i den tid, vi lever i nu. Aldrig før har der været så meget fokus på god håndhygiejne og alle de øvrige gode forholdsregler, som er væsentlige for at kunne opretholde en god hygiejne og så vidt muligt undgå at blive smittet med coronavirus (COVID-19).

Men hvordan ser det ud, når vi kigger på vores mad med den hygiejniske brille, hvad er særligt væsentligt i denne tid? Hvad skal man huske, når man skal en tur i supermarkedet? Hvordan holder du god hygiejne i køkkenet?

Jeg har taget fat i vores Stop Spild Af Mad ambassadør, den TV-kendte Lektor i fødevarevidenskab og teknologi fra Københavns Professionshøjskole, forfatter og blogger med fokus på hygiejne og rengøring Michael René.

Han kommer med mange gode råd, som du kan tage med dig fra turen gen-nem supermarkedet, hjem og gennem hygiejnen derhjemme og frem til du har spist.

Michael René beretter:

“Det er vigtigt at have en god tjekliste, så man hurtigt bliver mindet om at opretholde en god hygiejne.


Tjekliste

1. Lav en indkøbsliste, inden du skal i supermarkedet.

2. Vask fingre og hænder, før du tager af sted til supermarkedet.

3. Hold afstand i supermarkedet.

4. Nys og host i ærmet.

5. Medbring en lille bærbar håndsprit og/eller anvend den håndsprit, der er i supermarkedet.

6. Stop madspild: Køb ikke mere mad, end du kan nå at spise, inden det bliver for gammelt og ender som madspild.

7. Vask fingre og hænder, når du kommer hjem fra supermarkedet. Husk at når du vasker fingre og hænder efter turen i supermarkedet, så følg de officielle anbefalinger om at vaske i minimum 20 sekunder.

8. Sæt frost- og kølevarer hurtigt på køl - og portionsopdel det.

10. Stil ikke indkøbsposen på køkkenbordet.

Her vil Michael forklare de enkelte punkter nærmere.


Turen i supermarkedet

Det er sund fornuft at starte med at vaske fingre og hænder, inden du tager af sted, så har du i hvert fald gjort dit til at starte turen godt ud. Vi skal dog heller ikke blive for hysteriske og spritte alt af, vi møder på vores vej til og hjem fra supermarkedet, men små justeringer kan gøre en stor forskel.

Når du lander i supermarkedet, så kan du sagtens anvende kurve og indkøbs-vogne på normal vis. Orienter dig som du plejer og vælg de varer, du ønsker at købe. Du kan med fordel mindske din fysiske kontakt med varer og håndtag på køle- og fryseskabe. Kig dig grundigt for og beslut dig endeligt, før du rækker ud, flytter rundt på varer og hiver fat i flere håndtag end højst nødvendigt.

Et andet godt råd er at samle dine indkøb og nøjes med at handle ind eksempelvis én enkelt gang om ugen. På den måde sparer du dels din egen indkøbs-tid og du mindsker fysisk kontakt med mennesker i supermarkedet. Men vær opmærksom på, at de varer, du indkøber kan holde sig til den eller de dage, hvor du planlægger at spise dem. Den gode mad skulle jo nødig blive til madspild. Dernæst kan det anbefales at lave en indkøbsliste, så undgår du at skulle styrte supermarkedet rundt på kryds og tværs i længere tid end højst nødvendigt.


Turen hjem fra supermarkedet

Turen hjem fra supermarkedet er enkel. Der er dog et par råd, du kan tage med her for at optimere din hygiejne. Undgå så vidt muligt at stille indkøbs-nettet på jorden. Lander nettet med varerne på jorden, så vær særlig opmærksom på, at nettet ikke skal op på køkkenbordet, når du kommer hjem, den kan med fordel forblive på gulvet.

Dernæst placerer du varerne i det rum i bilen, hvor der er koldest. Husk på at ”Bedst før” eller ”Sidste anvendelsesdato” forudsætter, at fødevarerne opbevares ved de temperaturer, der er angivet på emballagen. Dvs. en holdbarhed på 12 dage mindskes, hvis ikke fødevaren opbevares som anvist på emballagen, og så får man måske kun 10 opbevaringsdage på den indkøbte fødevare i stedet for 12 dage.  


God hygiejne i køkkenet

Kør direkte hjem og sæt alle frost- og kølevarer på køl hurtigst muligt, og det er særlig vigtigt om sommeren, hvor det er varmt. Husk at starte med at vaske fingre og hænder, når du kommer hjem. Stil dernæst resten af dine føde-varer på plads, og vask derefter hænder igen. Et godt tip er, at du med fordel kan portionsopdele dine frostvarer, når nu du alligevel har fat i varerne. Derved kan du både spare penge og stoppe madspild ret enkelt.


Korrekt opbevaring af madvarer

Opbevar dine fødevarer optimalt for at mindske fordærvelse af varerne.

Stil fx gerne grøntsager i køleskabet, men placer eksempelvis frugter herunder citrusfrugter (appelsin, citron, lime, o.lign.) samt kartofler, avocado og tomater ved stuetemperatur.


God hygiejne ved tilberedning af mad

Når der skal laves mad, så skal du blot følge de normale hygiejniske retningslinjer. Vask hellere fingre, hænder én gang for meget end én gang for lidt.

Anvend et skærebræt til grøntsager og frugter og et andet skærebræt til kød. Husk også, at hvis du har krydderurter eller grøntsager med jord på, så start gerne med at skylle og forarbejde disse og gør køkkenbordet rent med varmt vand og sæbe - inden du starter på de øvrige ingredienser.


Gode tips til restemad

Husk at køle din mad ned hurtigt og overhold som minimum 3-timers reglen og nedkøl dine opvarmede madvarer fra de 65 grader til under 10 grader på mindre end tre timer. Stop madspild ved at portionsopdele dine madrester og overvej om dine madrester skal opbevares i køleskab og genopvarmes dagen efter. Bemærk at kølemad er bedst at tilberede indenfor 24 timer. Du kan også portionsopdele maden og fryse den ned til en dag senere på ugen. Men pas på din fryser ikke bliver en historisk udstilling af dine madretter gennem det seneste årti. Sørg for at få spist de delikate retter, så sparer du også nemt en mønt eller to.

Passer du godt på din mad og planlægger fornuftigt, kan du samle dine indkøb og nøjes med én tur til supermarkedet om ugen – det sparer dig også for både tid og penge.