Projekt hjemløs

HJÆLP DE HJEMLØSE OG UDSATTE – BÅDE I JULEN OG TIL HVERDAG

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org 

- 2. december 2019

Blot fordi vi andre holder juleferie, holder de hjemløse ikke fri. Og man skal huske at hjælpe de udsatte med mad – ikke kun til jul, men hele året igennem.

Bor der i Danmark borgere, der sulter? Ifølge stifteren af Projekt Hjemløs er svaret: ”ja, mange hjemløse sulter” – og julen er ingen undtagelse. Heldigvis er flere danske borgere og virksomheder begyndt at hjælpe, og dele-forbrug er ved at blive til hjælpe-forbrug, hvor virksomheder deler deres overskud med dem, som har underskud. Og du kan også være med til at hjælpe.

For et stykke tid siden tog en gymnasieelev fat i mig under et arrangement. ”Jeg troede slet ikke, at vi havde hjemløse her i Danmark,” sagde han med et chokeret udtryk i ansigtet. Han henviste til en artikel i medierne, som beskrev en aktion, Stop Spild Af Mad og vores dygtige frivillige og samarbejdspartnere har lavet. En aktion som har videreformidlet god gratis overskudsmad til 30 af Storkøbenhavns herberger og varmestuer til en værdi af en halv mio. kr.

Det var desværre kun en dråbe i havet.

Der er kommet flere og flere fattige familier i Danmark, som er nødt til at finde mad i supermarkedernes affaldscontainere. I bl.a. en artikel fra Viborg Stifts Folkeblad kunne man læse om en familie, som jævnligt går på jagt efter madvarer i de lokale butikkers affaldscontainere. Og de finder ikke kun mad til sig selv, men deler også ud af fangsten til andre fattige familier

Også på Facebook opstår der flere og flere grupper med fattige familier, som jævnligt efterspørger hjælp til mad. Det er hjerteskærende. Det er uværdigt. Det kan vi ikke være bekendt. I et velfærdssamfund med overforbrug og en brug og smid væk-kultur kan vi simpelthen ikke være bekendt, at vores medborgere mangler mad.

Gitte Johannsen, stifter og daglig leder af Københavns største weekendherberg Projekt Hjemløs, knokler over 50 frivillige og ulønnede timer om ugen for at hjælpe samfundets svageste – vel at mærke ved siden af et lønnet job som SOSU-assistent. Hun laver alt fra indsamlinger til støttekoncerter for hjemløse og oplever sommersulten på tæt hold. Især i weekenden er de hjemløse mest sårbare og har brug for mad og husly.

Til julen og højtiderne er der altid stor hjælp fra mange sider af samfundet – men på andre tidspunkter af året glemmer folk, at hjemløse også har brug for hjælp og mad. For de er skam sultne hele året rundt.

Gitte Johansen oplever også en stigning i antallet af hjemløse på 15-20% i forhold til for et par år siden. Hun påpeger også, at der er kommet flere yngre hjemløse på blot 18-25 år.

Flere er heldigvis begyndt at hjælpe de hjemløse og udsatte, og REMA 1000 alene har doneret 120.142 kilo overskudsmad til Projekt Hjemløs. Og Projekt Hjemløs får også madhjælp til hverdag – og ikke kun i julen.

Gitte Johansen oplever, at flere og flere virksomheder såvel som private donerer alt fra mad over tøj til køkkengrej. Faktisk er Projekt Hjemløs begyndt at få 15-20 henvendelser om måneden fra virksomheder, private og frivillige, der gerne vil donere og hjælpe.

Og her kan også du hjælpe.

Der er ingen grund til at smide sine gode og brugbare ting ud, hvis de kan bruges i et herberg eller værested og glæde samfundets svageste. Har du meget mere frugt i haven, end din familie selv kan spise, kan du lægge din vej forbi dit lokale herberg eller værested og glæde deres brugere med en kasse æbler. Overskudstøj, køkkengrej og andre sager fra husholdningen er guld værd for væresteder og herberger. Det samme gælder soveposer og liggeunderlag.

Summa summarum: alle kan gå i gang med at hjælpe. Man behøver skam ikke at være en NGO eller en social myndighed for at gøre en forskel – man kan sagtens bare gå i gang som privatperson.

Men jeg vil hermed også sende et opråb til vores folkevalgte politikere om at sætte et større fokus på at hjælpe de hjemløse og de svageste i vores samfund.