Meget mindre madspild i julen

Jul i en coronatid: Sådan passer du på din julemad og undgår madspild

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

- 16. december 2020

I år bliver det en noget anderledes jul, end vi hidtil har oplevet. På grund af smittestigning i coronavirus (COVID-19), betyder det, at årets store julefrokoster på arbejdspladserne er aflyst. Også hos restauranter og spisesteder, som i skrivende stund ifølge myndighedernes retningslinjer skal holde lukket, tyder alt på, blev der i år langt færre og langt mindre julefrokoster.

Derfor skal vi i Danmark indstille os på, at julen er noget, som vi primært i år fejrer derhjemme.

Især nu i coronakrisetiden har man ikke helt det store overskud til at lytte på vrede aktivister og budskaber om dommedagsklimakrisen, for folk har rigeligt med bekymringer i forvejen.

Men lad os ikke glemme at hygge os – for julen er netop tiden til hygge og til at være sammen med familien og vores nærmeste.

Julen er blandt årets store højtider, hvor der går rigtigt meget mad til spilde. Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kr. i julemåneden. Det er jo en rigtigt stor sum penge, nærmest på størrelse med regeringens coronahjælpepakker.

At smide mindre mad ud i julen betyder ikke, at vi skal hygge os mindre. Vi skal blot smide mindre mad ud. Det kommer til gavn for vores pengepung, tid - men også klima og miljø. Mindre madspild er blandt de personlige klimaindsatser, som ikke gør ondt at foretage sig. Her er et par nyttige råd til en jul med meget mindre madspild.

Før julen

Sørg for at spise dig igennem dit køleskab, køkkenskabe og fryseren flere uger før julen. Både for at få tømt godt ud - men også for at gøre plads til julens mange rester, der nu måtte komme, som du så kan spise i det nye år.

Husk planlægning. Er I 6 mennesker til julefrokosten eller julemiddagen, så lad være med at lave mad til 10. I skal nok alligevel ende med at blive mætte alle sammen.

Husk planlægning af juleindkøb i god tid inden, så du ikke ender med at stresse rundt i butikkerne den 23. december om aftenen og købe mere, end du har brug for. I disse nye coronatider handler det om planlægning og også om at forebygge smitterisiko - husk derfor at handle ind alene, hav mundbind på, hold afstand og at spritte af.

Gå ikke i panik, hvis du kommer til at mangle noget. Husk at nogle mindre supermarkeder holder åbent i julen, og du kan derfor sagtens nå at købe lige den type julemedister eller leverpostej, som du mangler.

Under julen

Husk at hygge ekstra meget i år ? 2020 blev året, der forsvandt. Året, som stod i coronavirus (COVID-19) tegn - og tiden med virusset er desværre slet ikke overstået endnu. 2020 blev et psykisk hårdt år for mange - derfor et det vigtigt i en mørk tid at hygge ekstra godt om sine kære og sin familie.

Men husk også, at mere mad betyder ikke mere hygge. Man kan sagtens holde en hyggelig jul uden at overfodre din skraldespand.

Husk derfor en lille smule mindre fade og tallerkener, husk at tage maden gradvist frem på bordet og husk at opdele julemaden, når du gemmer den - derved får du det nemmere ved at genbruge den.

Vi skal ikke hygge os mindre i julen - vi skal blot smide mindre ud.

Efter julen

I januar, efter julen, når pengepungen er lidt slankere og sidenbenene er lidt tykkere, skal vi måske både tænke på at spare penge og på at spise lidt sundere.

Derfor er det rigtigt rart, hvis man har gemt nogle gode julerester i fryseren, som man kan bruge som ekstra aftensmad eller frokost i januar - eller mikse dem med sunde ingredienser. Stegte rester af and kan fx sagtens komme i en dejlig grøn salat.

Husk også at portionsopdele, når du fryser dine gode rester - derved får du det nemmere ved at tage lidt ad gangen og sammensætte dem i nye spændende retter.

Velbekomme, glædelig jul - og pas godt på hinanden.