Husk fokus på madspild hele året igennem

Manglende fokus får ikke madspildet til at forsvinde

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org 

- 30. december 2021

Årets store “madspildshøjtid” Julen er netop ved at være overstået. Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliard kr. i julemåneden. 

Alt imens er fokus på madspild i medierne faktisk dalende. Ser man på medieovervågningstjenesten Infomedia, er kurven på alle medieomtaler om emnet “madspild” i Danmark stille og roligt nedadgående. Madspild skaber ikke længere lige så mange og lige så store overskrifter i medierne som tidligere.

Noget tyder på, at i kølvandet på COVID-19 krisen, som i øvrigt er blusset op igen med eskalerende fart her i vinteren, har danskerne og virksomhederne fået andre prioriteringer.

Men noget tyder også på, at madspildsdagsordenen efter 13 år stille og roligt er ved at blive afviklet. Både på Folkemødet og Madens Folkemøde - og andre folkemøder - var der i år ikke nær så mange events og debatter om madspild som tidligere. De årlige uddelinger af overskudsmad til højtiderne arrangeret af diverse aktører trak ikke nær så store overskrifter som tidligere.

Denne tendens kan skyldes flere faktorer:

1) Vi har alle sammen fattet det - madspild skal stoppes.

2) Selvom vi alle ved, at den står galt til med klimaet, orker vi ikke længere at høre om det, herunder madspild.

3) Man gør noget ved problemet i stedet blot at snakke om det.

Dalende mediefokus på madspild betyder naturligvis ikke, at der ikke fortsat arbejdes seriøst med problemet.

Mange virksomheder er dygtige til at forebygge og reducere madspild og har forankret og integreret det i deres hverdag. For eksempel har Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn allerede opnået FN’s Verdens-mål mod madspild - 10 år før deadline. Af den totale produktion er madspildet hos Alfred Pedersen & Søn reduceret fra en andel på 8,4 % i 2018 til 4 % madspild i 2019 til 1,7% i 2020.

Også vi forbrugere er blevet klogere og mere informerede i forhold til at udnytte vores mad og til at undgå madspild - i Julen, til højtiderne og i hverdagen.

Men der er lang vej endnu, meget lang. Kan man opnå FN’s verdensmål, hvor al madspild skal halveres inden 2030? Lige om lidt har vi kun otte år tilbage. Når danske husholdninger ifølge Miljøstyrelsen har reduceret madspild med kun 8 % i løbet af seks år, er der lang vej endnu.

Derfor er det stort set ikke realistisk at stoppe madspild fuldstændig. Og selvom man måske aldrig kommer til at realisere FN’s verdensmål eller opnå en verden uden madspild, skal man fortsat arbejde med dagsordenen.

Ifølge estimat fra Landbrug & Fødevarer koster madspild danske

husholdninger 13,5 mia. kr. om året inkl. moms og afgifter. De årlige 814.000 ton madspild svarer ifølge Fødevareministeriet til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 % af Danmarks samlede CO2-udledning.

Med andre ord, er der rigeligt at tage fat på, både hos os forbrugere og blandt virksomhederne. Den dag medierne ikke længere skriver om problemet, er problemet der stadigvæk.

Godt nytår, pas godt på hinanden - og fortsat god kamp mod madspild!