UNDGÅ MADSPILD I JULEN - OG SPAR PENGE

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

2. december 2022

Danskerne har ikke længere råd til at smide mad ud. 1 ud af 5 danskere siger, at de er bekymrede for, om deres husstand har råd til at købe den nødvendige mængde mad, eller om de må gå hårdt på kompromis med valget af madvarer i den kommende tid. Det viser den seneste undersøgelse af YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad. Ruslands invasion af Ukraine har skabt en ny bekymrende virkelighed: usikkerhed i forsyningskæderne, inflation og prisstigninger på dagligvarer, gas, benzin og el. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at priserne på fødevarer er steget med 16,5 % det seneste år.

Da julen er en af åres store madspildshøjtider, lancerer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad sammen med bevægelsens mangeårige ambassadør Michael René (TV-kendt lektor, fødevareingeniør og kandidat i fødevarevidenskab og teknologi samt forfatter), en række gode råd til at undgå madspild i julen - og til at spare penge. Jeg viderebringer Michael Renés gode råd her.

Inden jul

I tiden nu og frem til det bliver jul og nytår, er det en god idé at du spiser dig stille og roligt igennem de mange gode varer, du har på lager i dit køleskab, din fryser og i dine køkkenskabe. På den måde får du både god plads til de mange nye varer, der traditionen tro skal indkøbes i sådan en kommende højsæson. Dernæst får du samtidig kigget alle jeres gode madvarer igennem, og du får udnyttet jeres økonomi til fulde.

Ved at planlægge jeres indkøb til de kommende julefrokoster og arrangementer med familie og venner, kan I også styre, hvad der konkret bliver indkøbt. Der bliver nemlig hurtigt indkøbt for meget mad, og det resulterer desværre ofte i madspild og i at smide penge ud ad vinduet. Så planlæg indkøbene nøje og lad være med at indkøbe mad til 12 personer, hvis I kun bliver 8 personer.

Skulle der mangle lidt mad i sidste øjeblik, så støt gerne de lokale og mindre butikker, som har åbent i helligdagene - netop disse butikker kan bruge en håndsrækning i denne tid.

Hvis du ønsker at bryde eventuelle dårlige indkøbsvaner, så er et godt tip at ændre din rute gennem supermarkedet. Kort sagt: gå en anden tur rundt end dén, du plejer. På den måde kan det være nemmere at ændre fokus og bryde eventuelle indkøbsmæssige overforbrugsvaner. Du kan selvfølgelig teste, om det virker for dig, men det kan være et godt tip i en travl tid.

I julen

Husk, at ekstra mad ikke medfører ekstra hygge. Det kan snildt blive en hyggelig jul, uden at der overspises. Der er ingen grund til at overfodre skraldespanden. Vi skal ikke hygge os mindre i julen - vi skal blot smide lidt mindre ud.

Mangler I opbevaringsbøtter eller skåle derhjemme til at gemme madrester, som kan gemmes, genopvarmes og spises? Så er det måske sådanne bøtter og beholdere, der skal på ønskelisten til jul.

Et andet tip er at anvende mindre størrelser af fade og mindre tallerkener, når der anrettes og øses op. På den måde kan maden nemmere stå hygiejnisk beskyttet og urørt i køkkenet, indtil fadet er tømt og har brug for en genopfyldning. En af fordelene ved denne metode er, at maden som står urørt i køkkenet nemmere kan holde sig hygiejnisk, når det gemmes til dagen efter og ikke har cirkuleret rundt ved spisebordet et væld af omgange. Det er dog også vigtigt at tage øje for, at maden bliver serveret og spist - og ikke glemt ude i køkkenet.

Husk at nedkøle din mad hurtigt efter tilberedning og efter I har spist ved julebordet. Bemærk, at den gamle 3-timers nedkølingsregel fra Fødevarestyrelsen er opdateret til en 4-timers regel. Det betyder, at mad som har været tilberedt og opvarmet, skal nedkøles fra 65° til under 10° på mindre end fire timer. Det betyder, at vi alle fået 1 time mere til at nedkøle vores mad hygiejnisk. Reglen er oprettet og kommunikeret af Fødevarestyrelsen i oktober 2022.

Når maden skal nedkøles og gemmes, er det en god idé at portionsopdele madrester, så de gemmes logisk i henhold til genanvendelse. Overvej også om madresterne bør opbevares i køleskab, eller om de skal genopvarmes indenfor 24 timer. Sidst, men ikke mindst, så kan maden også sendes en tur i fryseren til de senere juledage. Men pas på, at fryseren ikke blot bliver et venteværelse til skraldespanden.

Teknisk er der en lang række fødevarer, som vi primært smider ud. Derfor får du også et bud på, hvad du kan gøre for forhindre at miste penge og smide maden ud her:

  • And, flæskesteg, kalkun, medister, gås, rødkål, hvide kartofler, brunede kartofler: Køl og genopvarm dagen efter.
  • Salat/waldorfsalat: Lav en lille skål til snackbordet. Ryst salaten fri for vand, emballer og køl den ned.
  • Risalamande: Emballer, køl og server dagen efter.
  • Ribs/marmelade: Køl og server evt. til æbleskiver dagen efter.
  • Chips til maden samt slik/chokolade til kaffen: Gem både de tomme chokoladeemballager, chips- og slikposer, så du kan hælde resterne fra skålene tilbage i emballagen og gemme det til dagene efter.
  • Småkager til kaffen: Find kagedåserne frem og hæld resterne fra småkageskålene over i kagedåser med tætsluttende låg.

Efter jul

I januar, når pengepungen er lidt slankere, og sidebenene er lidt mere polstrede efter julen, skal vi både tænke på at spare penge og på at spise sundt.

Derfor er det rigtigt rart, hvis man har gemt nogle gode julerester i fryseren, som kan bruges som til aftensmad eller frokost i januar - eller mixes med sunde ingredienser. Fx kan anderesterne steges og komme i en dejlig grøn salat.


Velbekomme og rigtig glædelig jul!