UNDGÅ MADSPILD I SOMMERVARMEN

PAS PÅ MADEN I SOMMERVARMEN – OG UNDGÅ MADSPILD

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org 

- 17. juli 2020

Omsider er sommeren ankommet! Efter en varm, våd vinder og et koldt forår har sommeren omsider indtaget Danmark. Og noget tyder på, at sommerferien afholdes hjemme i år. Vi skal naturligvis stadig huske på at holde afstand og følge myndighedernes retningslinjer for at undgå Coronavirus (COVID-19). Og mon ikke at der er rigeligt plads i naturen til at holde afstand – enten til picnic eller til en dejlig frokost eller middag ude i haven. Dog skal vi naturligvis passe på maden i sommervarmen. For især i sommervarmen er der større risiko for madspild, da maden bliver hurtigere fordærvet, når den står udenfor køleskabet.

Jeg har derfor allieret mig med to dygtige ambassadører for Stop Spild Af Mad bevægelsen, Anne Marie Fogh Larsen og Kirsten Høgh Fogt, som er undervisere på Suhrs Højskole. De to ved nemlig alt om korrekt opbevaring af mad, om at undgå madspild og om husholdningen generelt. De to fantastiske kvinder er en uudtømmelig kilde til inspiration.

De har formuleret en god og brugbar guide til, hvordan du kan passe på maden i sommervarmen – og derved undgå madspild og pengespild.


Hvad skal du gøre fra butikken til køkkenet:

Det er en god idé, at du evt. tager køleelementer med, når du handler og pakker dine frost- og kølevarer. Dette er især godt, hvis du har lang transport mellem butikken og dit køkken derhjemme. Maden skal helst ikke stå og svede udenfor køleskabet i flere timer.

Pak dine indkøb ned med omtanke – sørg for at kølevarer og frostvarer pakkes sammen.


Sådan opretholder du god køkkenhygiejne:

Vær ekstra opmærksom på den generelle køkkenhygiejne – lav den ”sommerstram”, f.eks. ekstra fokus på adskillelse af urene og rene råvarer.


Kend dit køleskab:

  • Sørg for at dit køleskab har den korrekte temperatur: max. +5 grader C. Og fryseren skal være på -18 grader C.
  • Stil dine ældste fødevarer forrest i køleskabet, så de bliver spist først.
  • Hold orden og ryd op i dit køleskab og i din fryser.
  • Pak råvarer og mad hensigtsmæssigt ind.
  • Brug dine råvarer og restemad op.


Når du spiser udendørs:

Når du spiser udenfor (f.eks. picnic, grillture, sommermiddag o.lign.) – så medbring kun den mængde mad, som du ved, bliver spist. Kend dine portionsstørrelser – ifølge Suhrs Højskole, spiser et voksent menneske ca. 500-700 gram mad per måltid inkl. brød.

  • Er du i tvivl om der er mad nok, så medbring ekstra brød.
  • Brug din køletaske både til transport og til opbevaring.
  • Brug en lille parasol til at skabe skygge.
  • Hvis du ikke har køleelementer m.m. – så brug våde aviser til at holde tingene koldt.
  • Morgenbordet i solen – det er dejligt at spise morgenmad ude, og det er vigtigt at sørge for at det, du sætter frem, også bliver spist – meget af maden klarer nemlig ikke et ”ophold i solen”.
  • Servér smør og marmelade i små skåle – portionsberegnet.
  • Hæld mælk mm. op i små kander, igen i portionsstørrelser.
  • Skær ost/pålæg i skiver og bring kun det ud, som du ved bliver spist.
  • Frugt serveres helt – og ikke i stykker, da det holder sig bedre.


Sommerspisekammeret:

Spis råvarer i sæson, lav mad af friske sæsonråvarer og brug alt det, du har i haven, eller hvad du kan købe ”ved vejen” – lad dig inspirere af sommerens spisekammer, og brug det, du har købt. Det er også nu, du kan ”gemme sommeren på glas eller i fryseren” – brug dine bær, havefrugter og grønt – det er et skønt forråd at have til efterår og vinter!

Til sidst skal det huskes at sige, at man skal bestræbe sig på at undgå madspild hele året rundt – til sommer, til efterår, vinteren og foråret. Spild af mad er i sidste ende spild af penge, ikke for at glemme klimaet og naturens ressourcer.