Meget mindre madspild!

MADSPILD ER MANGEL PÅ RESPEKT 

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

7. juni 2022


MAD ER IKKE BLOT MAD

For nylig besøgte jeg Danmarks største økologiske landbrug, Gram Slot, nær Haderslev i Jylland. Svend Brodersen, som står i spidsen for det hele, er en fantastisk ildsjæl. Han brugte stort set hele dagen på at vise os rundt i det imponerende landbrug på i alt 2.500 hektar. Så nu ved jeg for eksempel, hvordan man malker køer.

Besøg som disse, vækker tanker om, hvor gigantisk stor proces det egentligt er at producere fødevarer.

For mad er ikke blot mad. Som landmand skal man så, gro, høste, forarbejde, pakke og transportere al maden, før den havner i supermarkedet og derefter på vores tallerkener og i vores maver. Alle mellemled og alt det arbejde, som ligger i maden inden vi får den på bordet, er ofte et stort og usynligt stykke arbejde for os forbrugere.

VI HAR IKKE RÅD TIL AT MANGLE RESPEKT

For et par år siden, udtalte jeg til BBC, at madspild er mangel på respekt. BBC-videoen gik viralt på Facebook og fik over 30 millioner visninger over hele verden.

Det ér mangel på respekt for naturen. Det er mangel på respekt for samfundet. Det er mangel på respekt for folk, som producerer mad. Det er mangel på respekt for dyr. Det er mangel på respekt for din tid og dine penge. For når du smider mad ud, smider du også din tid og dine penge ud til skraldespanden.

Med de historisk høje prisstigninger, eftervirkningen af Coronavirus pandemien, Ruslands invasion af Ukraine, stigende inflation samt forstyrrelser i global forsyningssikkerhed og nu også voksende abekopper-virus, har man ikke råd til at smide mad ud. Vores seneste Gallupundersøgelse af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad viser nemlig, at knap 40% af danskere har fået et større fokus på madspild siden sidste år - bl.a. på grund af prisstigninger.

I virkeligheden handler det om at stoppe madspild om én ting: at behandle mad med respekt. Respekt for mad. Respekt for landmænd. Respekt for råvarerne. Respekt for dyrene. Respekt for ressourcer. Respekt for alle de mennesker, som er med til at give os mad på tallerkenen.

Lever man med respekt og omtanke for maden og øvrige forbrugsgoder, får det en positiv afsmittende effekt på vores samfund, ressourcer og i sidste ende naturen – der hvor alle ressourcerne kommer fra. Helt enkelt, handler det om at holde af vores natur og vores planet, som giver os så meget - hver eneste dag.