Kampen mod madspild er kampen, hvor alle er vindere 

ER KAMPEN MOD MADSPILD VUNDET?

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

- 19. maj 2021

Det er ingen hemmelighed, at på grund af coronavirus (COVID-19) er fokus på andre dagsordener end corona, deriblandt klima og madspild, blevet noget mindre i medierne. Der er betydeligt længere mellem artikler og tv-indslag om madspild i dag end for et par år siden. 

Men blot fordi aviserne ikke længere skriver om madspild i så stor grad som for et par år siden, betyder det ikke at problemet er forsvundet, og kampen mod madspild er hermed vundet. 

Bevares, corona har gjort en del for kampen mod madspild. For at mindske smitterisikoen, handler vi ind vi ind sjældnere, vi bruger indkøbslister, og vi er begyndt at bruge maden op. 

Faktisk viser den nyeste undersøgelse fra Teknologisk Institut nemlig at vi er blevet bedre til at undgå madspild under corona-krisen: Op mod hver femte af de adspurgte, altså 18,5%, siger, at de har reduceret deres madspild. Altså ifølge danskerne selv.

OPSPARING PÅ 72.000 KRONER 

Men selvom vi er blevet bedre til ikke at smide maden ud, skal vi fortsat holde fokus. Mindre madspild er din nemmeste personlige indsats i klimakampen. Hvert år spilder vi i Danmark over 700.000 tons god spiselig mad ud i hele værdikæden fra jord til bord. Det svarer til til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 pct. af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark.

Ifølge Landbrug & Fødevarer kan en dansk gennemsnitsfamilie spare ca. 7.200 kroner om året ved ikke at smide maden ud. På 10 år et det altså en solid opsparing på 72.000 kroner!

Især nu i corona-tiden ønsker danskerne ikke at høre på hverken løftede pegefingre, vrede aktivister eller moraliserende historier om, at verden går under pga. klimaforandringer. Folk har simpelthen ikke det store overskud i denne krisetid, og det er forståeligt.

Derfor er det vigtigt at huske, at mindre madspild handler først og fremmest om mere overskud - om at spare tid og penge. Din tid og dine penge, hvis du begynder at sætte din skraldespand på slankekur.

GANSKE SUND FORNUFT

Og det er egentligt hverken besværligt eller tidskrævende at være med i kampen mod madspild. Sørg for at gemme dine gode rester. Retter som omelet, hjemmelavet pizza eller biksemad er glimrende til at få brugt al din overskudsmad. Lav en “alt godt fra køleskabet”-dag en gang om ugen, fx om søndagen. Og sørg for at lave en “spis op i din fryser”-uge en gang hver 2. eller 3. måned - så sørger du for at spise dig igennem alle dine UFO’er - de Uidentificerede Frosne Objekter - i fryseren, og ikke generere nogle nye.

Fødevarestyrelsen har for nyligt også sat fokus på madspild gennem De Officielle Kostråd. De Officielle Kostråd består af syv kostråd samt et par supplerende tips:

1) spis planterigt, varieret og ikke for meget

2) spis flere grøntsager og frugter

3) spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk

4) spis mad med fuldkorn

5) vælg planteolier og magre mejeriprodukter

6) spis mindre af det søde, salte og fede

7) sluk tørsten i vand

Derover er der to tips:

1) begræns madspild

2) gå efter Nøglehullet

Egentlig er det jo ganske sund fornuft. Både at spise sundt, grønt og ikke for meget er med til at skabe en bedre og mere velfungerende hverdag. Det er ikke så ringe endda.

Kampen mod madspild er bestemt ikke vundet - men kampen mod madspild er den eneste kamp, hvor alle er vindere.