Er det ok at levne maden?

BRUG IKKE DIG SELV SOM SKRALDESPAND

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

2. maj 2022

”Det er fy fy at levne”, sagde din bedstemor – ”tænk på de sultne børn i Afrika!” Og ja, hun havde jo delvist ret i det. Men hvad gør du så, hvis du ikke selv har øst maden op på din tallerken? Vil du overspise - og bruge dig selv som skraldespand - for høflighedens skyld?

ER DET OK AT LEVNE?

For nylig gæstede jeg "Ja tak, lidt mindre" og Kræftens Bekæmpelses podcast ”Sundhedsmissionen”. Vi snakkede netop om dette dilemma. For hvad gør du egentlig, hvis du ikke selv har øst maden op på din tallerken? 

Ja, i visse tilfælde er det okay at levne. Whaaaat?! Oh my God! Breaking news! Selina Juul opfordrer til madspild! Nu står verden ikke længere….

Nej, det handler ikke om at øge madspild. Det handler om at tage lidt mindre på tallerkenen til at starte med - eller bestille lidt mindre mad. Derved undgår du, at al den gode mad går til spilde. Og nu når fødevarepriserne og forbrugspriserne stiger, har man næsten ikke råd til at smide maden ud. 

UNDGÅ AT OVERFYLDE DIN TALLERKEN

Men er det egentlig okay at levne, når nu tallerkenen er godt fyldt op? Og hvad gør man i disse tilfælde? Her er, hvad man blandt andet kan gøre på en café, restaurant eller i en kantine: 

  1. Buffet er en madspildsfælde. Bestil hellere enkelte retter (a la carte), i stedet for at kaste dig ud i buffeten.
  2. Tag alt det du kan spise – men husk at spise det du tager. Hvis der alligevel kun er mulighed for buffet og ikke andet, er det en god idé at starte med små smagsprøver. Første gang du går op til buffeten, kan du tage små smagsprøver på tallerkenen. Derved ved du næste gang, hvilke retter du helst foretrækker at spise.
  3. Brug små tallerkener ved buffeten. Fyld lidt mindre på tallerkenen, når du er ved buffeten – det er tilladt at gå flere gange. Derved levner du mindre og du er heller ikke i nær så stor fare for at overspise.
  4. Spørg tjeneren om størrelsen på portionen inden du bestiller a la carte. Hvis du er usikker på, om du kan spise hele retten, som du er ved at bestille, så spørg tjeneren om rettens størrelse.
  5. Bestil to forretter i stedet for én forret og én hovedret, hvis du kan fornemme, at du ikke kan spise både en forret og en stor hovedret.
  6. Bed om en doggybag. Flere og flere spisesteder har allerede indført doggybags, så man kan tage maden med hjem – og tjenerne tilbyder dem gerne.

DET ER IKKE UHØFLIGT

Men tilbage til dilemmaet derhjemme, når tante Oda har øst den 3. portion lagkage på din tallerken efter en hyggelig familiemiddag – hvad gør du her?

Her vil jeg mene, det er helt okay at levne. Det er også okay at sige til tante Oda, at du kun kan spise én portion. Eller endda en halv. Det er ikke uhøfligt.

Husk, at mere betyder ikke bedre. Alle skal nok blive mætte, og man behøver ikke at tage en 3. portion lagkage for høflighedens skyld. Tante Odas lagkage kan nydes som en lille portion - den smager lige så godt efter den første portion som efter den tredje portion.

Hellere lidt, men godt. Både din mave og din pengepung vil takke dig for det.