Et måltid reddet, er et måltid sparet

MÆT PÅ BUDGET - SPARET ER TJENT

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

8. marts 2022

Vi lever desværre i ret usikre tider. Udgifterne til husholdningen er steget kraftigt det seneste år. Det gælder især basale fornødenheder som varme, el og benzin. Også turen til supermarkedet er blevet dyrere - fx. når der står mælk, ost, brød og kaffe på indkøbslisten, beretter Landbrug & Fødevarer. 

Flere danske nødhjælpsorganisationer meldte ud i julen, at efterspørgslen på julehjælp nåede historiske højder i 2021 grundet stigende forbrugspriser på fx. mad, el, varme og benzin.

SKRALDESPAND ELLER OPSPARING?

At spare i hverdagen er altså en rigtig god strategi, og heldigvis kan man gøre meget for at spare på husholdningsbudgettet. En af de nemmeste ting at tage fat i, er at hjælpe dine madvarer med at undgå madspildsdøden.

Tal fra Landbrug & Fødevarer estimerer, at en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn smider mad ud for 7.200 kroner om året. Det svarer til 72.000 kroner på 10 år – et beløb, der ellers kunne være en ganske solid opsparing, som vi altså smider ud i skraldespanden.

At undgå madspild gør ikke ondt - og du sparer ovenikøbet tid og penge samtidig med at du hjælper miljøet.

HVOR MANGE PENGE FODRER DU DIN SKRALDESPAND MED? 

Hvis ikke du ved, hvor du skal starte, er det en god idé at føre en madspilds-dagbog. På den måde bliver det synligt, hvor meget mad du smider ud - også pengemæssigt. Pludselig, får du et overblik over hvad du smider ud ugentligt og månedligt. Når dit madspild - og derved pengespild - bliver synligt, bliver du opmærksom på, hvor mange penge du egentlig fodrer din skraldespand med. Og så begynder du at reducere madspildet.

Hvert måltid reddet, er hvert måltid sparet, og hvad der er sparet, er tjent - til sidst kan der gå helt sport i den.

TØM KØLESKABET OG HUSK INDKØBSLISTEN 

Det vigtigste er at huske at spise dét, der allerede er i dit køleskab og i din fryser, så det ikke bliver sidste stop inden skraldespanden. Rester kan altid forvandles til nye retter - jeg nyder selv at lave lækker tapas med diverse rester fra dagen før.

Husk også at lave en indkøbsliste når du skal købe ind, så du ikke laver impulsindkøb. I butikken, er det altid en god idé at starte ved datohylderne - der kan man finde mange lækre madskatte til nedsatte priser. Du kan også genbruge resterne fra aftensmaden til madpakken dagen efter eller lave klatkager med en rest havregrød - der er tonsvis af gode muligheder.

Mindre madspild handler nemlig også om at blive mæt på budget. Mindre madspild er ikke nødvendigvis løsningen på at skabe bedre økonomi i husstanden, men det er en del af løsningen. Og når der så først er gået sport i at smide mindre mad ud og derved spare penge, vil det også smitte positivt af på andre områder i dit liv.