KAMPEN MOD MADSPILD KRÆVER IKKE, AT VI OFRER NOGET

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

25. oktober 2022

Vi kigger ind i en bekymrende vinter. Prisstigningerne på varer har sat ny danmarksrekord og ligger nu 10 % højere end for et år siden, ifølge Berlingske. Det betyder, at en børnefamilie nu skal af med 45.000 kroner mere for samme varer end for et år siden. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik, er fødevarepriserne steget med 15,9 % siden samme tid sidste år.

Læg dertil nye kommende COVID-19 mutationer, energikrisen, klimaforandringer, krig samt usikkerhed i den globale forsyning. Danskere er begyndt at gå fra hus og hjem, fordi de ikke kan betale deres el- og varmeregninger. Lad os håbe, at den kommende regering efter folketingsvalget i november, vil tage fat i mange af disse problemer.

Ud med impulskøb

Der er mange bekymringer derude - og vi skal spare, hvor vi kan. Heldigvis er der noget håndgribelig at tage fat i – nemlig at undgå madspild. Kampen mod madspild er en af de kampe, hvor det ikke kræver, at vi ofrer noget. Tværtimod, kan vi spare tid, penge og gøre klimaet en tjeneste.

Som jeg sagde i TV2 NEWS forleden, er det en rigtig god idé at planlægge sit madindkøb og fx købe stort ind hver anden uge. Hjemme hos os, har vi en lille husholdning, da min kæreste gennem 21 år og jeg ingen børn har. Det er kun os to og i disse nye spare tider, er det slut med impulskøb.

Impulsindkøb bidrager nemlig til mere madspild. Hvor mange af jer har ikke prøvet at blive fristet til at købe mad i butikken - men når I kommer hjem, opdager I, at I i forvejen har præcis den samme type mad i køleskabet? Så er det om at få maden brugt i tide. Og det er ikke altid, at man når det.

Ind med planlægning

Planlægning er guld værd, når det handler om at spare penge og undgå madspild. Herhjemme planlægger vi flere uger ad gang og køber stort ind hver anden uge – og vi foretager stort set ingen ekstra tilkøb. Det er med til at få min kæreste og jeg til at udnytte al den mad, som vi har i køleskabet, køkkenskabet og fryseren. Det er også med til, at vores madbudget er blevet mere stabilt og vi sparer en del penge.

For en lille husholdning, er langsigtet planlægning af madindkøb ret genialt. For en større husholdning - fx familier med teenagebørn eller delebørn, kan det blive noget sværere. Her er det en god idé at lave madplaner for en halv uge ad gangen, fordi man ofte ikke ved, om alle familiemedlemmer spiser sammen hver eneste aften eller ej.

At indtænke rester - og lade maden ”vandre videre” i nye retter, er under alle omstændigheder en rigtig god idé. Den lille rest fra aftensmaden kan altid blive til tapas eller en lille forret dagen efter.

Disse nye tider kræver, at vi ofrer en del på alle fronter. Kampen mod madspild kræver til gengæld ikke, at vi ofrer noget. Det er sund fornuft, som kan hjælpe os med at optimere vores hverdag og vores privatøkonomi. Og penge sparet, er penge tjent.