Hold fokus med gode vaner

Hver dag skal være en madspildsdag

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

- 1. september 2020

Her sidst på måneden, den 29. september, fejres der ny National Madspildsdag, i tråd med FN’s Internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW). Tovholder på Danmarks Nationale Madspildsdag er Regeringens Tænketank for Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, som jeg sidder i bestyrelsen i.

REMA 1000 og mange andre aktører fra jord til bord, inklusivt bevægelsen Stop Spild Af Mad, deltager i National Madspildsdag med masser af spændende aktiviteter.

Det er godt og positivt, at både Danmark, de andre lande, EU og FN afvikler en Madspildsdag for at sætte fokus på emnet. Og budskabet kan ikke gentages nok: alene i Danmark smider vi, ifølge Miljøstyrelsen, årligt over 700.000 tons madspild ud - og på verdensplan går, ifølge FN, årligt op mod en tredjedel af maden tabt.

Dog er det ikke nok at lave en Madspildsdag én gang om året. Det allerbedste er at lave Madspildsdag hver eneste dag, året rundt. Ligesom de nationale dage hvor man fx skal samle affald i naturen o.lign., et der ikke nok kun at have fokus på det én gang om året for at få pudset glorien. Man skal gøre det hver dag.

Indrømmet, pga. den nuværende coronakrise og konsekvenserne heraf kan diverse klimatiltag være nedprioriteret hos folk – for folk har nok at tænke på.

Men dét med at stoppe madspild handler faktisk primært om to personlige fordele, som man kan drage nytte af uanset, hvilken krise der står for døren: 1) at spare penge og 2) at spare tid. Og hvem har ikke lyst til at spare tid og penge?

For at afholde din helt egen Madspildsdag hver dag, skal du udnytte dine rester. Tænk på rester som “madoverskud”.

Her er nogle simple tips til hverdagen:

  1. Har du æg, kan meget af dit køleskabsindhold, fx pålægsrester o.lign. proppes i en ganske velsmagende omelet eller en æggekage. 
  2. Har du triste grøntsager i grøntsagsskuffen og kedeligt frugt i frugtskålen? Snit dem i stykker og kom dem i fryseren til senere brug. 
  3. Har du en rest kød eller kylling, skær det i strimler og brug det i en lækker wrap til frokosten. 
  4. Har du en sjat rødvin til overs, frys den i isterningeposer og brug den i en rødvinssovs. 
  5. Har du brug for at komme i bund med dit køleskab, lav en “Resterant-dag” hver eneste søndag. 
  6. Har du brug for at komme i bund med din fryser, lav en “Tøm Fryseren Uge” hver anden måned. 
  7. Gå efter supermarkedets datovarehylder - der kan du næsten altid gøre et kup og nogle gange spare op mod 70%. Køber du flere datovarer, end du skal bruge, skal du huske at fryse dem til senere. 

Når du forvandler din hverdag til en Madspildsdag, vil du ende med en nem rutine, som du ikke engang længere tænker over - du gør det bare.

Derfor skal Madspildsdag netop være hver eneste dag - og ikke blot én gang om året. Velbekomme.