29. September = National madspildsdag

HVAD KAN MÅLES KAN OGSÅ MINDSKES

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

- 24. september 2021

Lige inden sommerferien detonerede Miljøstyrelsen en bombe. Bomben bestod af de nyeste tal på madspild. Og det ser bestemt ikke godt ud.

De nyeste tal fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at Danmark genererer 814.000 tons madspild om året.

Ja, du læste rigtigt. 814.000. Tons. Madspild. Om. Året.

Av av av…..!

Fødevareminister Rasmus Prehn har evig ret i sit udsagn: Madspild giver ingen mening.

Det er rigtig godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring, vi har med madspild i Danmark. For hvad kan måles kan også mindskes.

Miljøstyrelsens nyeste tal viser, at der går 814.000 tons mad til spilde hvert eneste år i Danmark - dog skal vi være opmærksomme på at disse tal ikke kan sammenlignes med Miljøstyrelsens tidligere tal, som er 700.000 tons madspild årligt. 

Derfor kan man i princippet ikke se, om de nye tal viser en stigning eller et fald. Men i det mindste er det godt, at vi nu har et godt benchmark, som vi kan måle fra.

Derudover er det vigtigt at huske, at de nye tal, 814.000 ton årligt totalt madspild i Danmark, indeholder et gammelt tal om husholdninger, som er opgjort helt tilbage i 2017 - hvor de andre tal er noget nyere. Nye tal på husholdninger kommer fra Miljøstyrelsen i 2022.

De gamle tal fra 2017, viser nemlig at danske husholdninger har reduceret madspild med 14.000 ton fra 2011 til 2017. Danskerne, som bor i etageboliger har reduceret madspild med 24% per person.

Med andre ord, er der allerede sket et ryk blandt husholdninger. Derfor er jeg rigtig spændt på at, se hvad Miljøstyrelsens tal på husholdninger afslører i 2022.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, er der ingen tvivl: 814.000 tons madspild om året, er 814.000 tons for meget!

Vi har meget travlt, hvis vi skal indfri Regeringens, EU’s og FN’s mål om at halvere madspild inden 2030, hvilket altså blot er om 9 år.

Og hvis de tidligere tal viser at danske husholdninger har reduceret madspild med 14.000 ton svarende til 8%, så er der altså meget lang vej endnu til en reduktion af et total dansk madspild fra jord til bord med 50%. Rigtig lang.

Og vi har rigtig travlt. Vil du være med i kampen mod madspild? Det er nu, det gælder.

Vi har en National Madspildsdag, en Tænketank, samt en engageret Fødevareminister som går meget op i dagsordenen. Derudover har Danmark netop fået igennem, at der skal udarbejdes internationale standarder (ISO-standarder) for at reducere madspild, med Dansk Standard som fører slaget.

Rigtig, rigtig mange initiativer fra jord til bord er i gang - og har været i gang i de sidste 13 år. Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har nemlig for nyligt fejret sin 13-årsfødselsdag.

Men de nye tal viser, at vi bestemt ikke er i mål. Vi har meget lang vej endnu.

Så er det nu, det gælder om at stå sammen mod madspild. 

Dig, mig og hele Danmark - at stå sammen side om side.  


Sammen mod madspild!