Meget mindre madspild!

ER DET MULIGT AT AFSKAFFE MADSPILD?

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

- 7. september 2021

Er det muligt at have en verden uden madspild? Svaret er nej. Det er ikke muligt at have nul madspild, da der altid vil opstå en vis grad madspild på grund af uforudsete begivenheder og andre faktorer i hele værdikæden fra jord til bord. Man kan minimere madspild betydeligt, men det er ikke muligt at opnå nul madspild.

Både EU og FN har sat mål om at halvere verdens madspild i 2030 - og det er altså om 9 år. Det er rigtigt godt at have gode og store ambitioner - og tiden er knap. Og mange virksomheder er allerede godt i gang. Fx har Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn, med hvem Stop Spild Af Mad har haft et mangeårigt samarbejde, reduceret deres madspild fra 8 % i 2018 til 1,7 % i 2020.

Med andre ord kan man komme langt som en virksomhed og som forbruger i at reducere madspild. Men at afskaffe madspild helt er ikke helt realistisk.

Laver du en tallerken lækker mad og bærer den ind i spisestuen og pludselig snubler, ryger det hele på gulvet. Så ja, der sker uheld og uforudsete begivenheder - og man skal ikke slå sig oven i hovedet og lege ”Madpoliti.”

Smider jeg selv mad ud? Ja, en ekstrem sjælden gang i mellem. Nogle gange er jeg uheldig at komme hjem fra supermarkedet med en salat, der allerede er halvrådden. Så er det altså biospanden, der får salaten, i stedet for mig. Derved er jeg bestemt hverken hellig eller leger ”Madpoliti.”

Biospanden kan også være en “sovepude” i kampen mod madspild. Det er naturligvis godt og vigtigt at sortere affald, men det er en illusion at tro, at man undgår madspild ved at fodre sin biospand. Kampen mod madspild skal ske inden maden rammer biospanden, ikke efter.

Især fx i sommervarmen skal man passe ekstra meget på maden, når man er ude - så maden ikke står og sveder på bordet i flere timer. Dertil er det altid en god idé at have en køletaske med ude i fx haven og tage maden gradvist op - og hurtigt komme maden ned i den igen.

Vil det lykkedes EU og FN at halvere madspild i året 2030? Hvis jeg må være helt ærlig, så er jeg ikke helt sikker. Selvom jeg er global ambassadør for FN’s Verdensmål 12.3, er jeg altså ikke helt sikker på, at det lykkedes verden at halvere madspild i 2030.

Men måske skal man se på det, at det er selve rejsen og ikke endedestinationen, som er det vigtigste. At flere og flere forbrugere og virksomheder bliver mere og mere opmærksomme på at undgå madspild. Og dét at undgå madspild bliver en naturlig del af vores hverdag.