TIL MADSPILDSDAG - OG TIL HVERDAG

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

15. september 2022

Sidst på måneden, den 29. september, fejres National Madspildsdag i Danmark. Dagens fejes i tråd med FN’s Internationale Madspildsdag, United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW) som fejres verden over.

Det er altid vigtigt at have fokus på madspild – men hvorfor kun én dag om året? Især i disse nye og usikre tider med inflation og prisstigninger, er det en god idé at sætte ind mod madspild - hver eneste dag. Kampen mod madspild kræver ikke, at vi ofrer noget. Og til gengæld giver kampen mod madspild mere tid, flere penge i husholdningsbudgettet og hjælper klimaet lidt på vej.

16 år med kamp mod madspild

Kampen mod madspild er ikke ny – faktisk har kampen mod madspild allerede været i gang i over 16 år her i Danmark.

Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad var de første organisationer, der i nyere satte fokus på madspild. Først gennemførte områdechef i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen, de første beregninger om husholdningernes madspild i 2006. I 2008 igangsatte undertegnede forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, inspireret af beregningerne fra Klaus Jørgensen. I slutningen af 2008 – helt konkret den 6. oktober 2008 – afskaffede REMA 1000 mængderabatter og indførte stykrabatter i alle kædens butikker – et tiltag indført med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Disse tre faktorer blev startskuddet til en årelang kamp mod madspild i og uden for Danmarks grænser. Siden hen er kampen mod madspild blevet en stor folkebevægelse i Danmark og i udlandet – og politikere, organisationer, detailkæder, kantiner, virksomheder og forbrugere har lige siden arbejdet aktivt for at forebygge og reducere madspild i Danmark.

Kampen mod madspild bidrager til realisering af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling (UN Sustainable Development Goal 12.3) – at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.

Om 16 år er kampen mod madspild ikke noget, vi snakker om

Ligesom mange andre årlige mærkedage og kampagnedage, som fx at samle plastik og affald i naturen, er det naturligvis rigtigt godt og positivt med et bredt fokus. Det gør, at dem der endnu ikke har hørt om fokusområder (forhåbentlig meget få), bliver pludseligt gjort opmærksomme på det. Og selvom at kampen mod madspild langt er vundet, er der allerede mange danskere, der er kommet med på vognen.

Jeg tør vædde med, at om 16 år er kampen mod madspild dybt inkorporeret hos alle – helt fra virksomheder og restauranter til kantiner og os forbrugere. Om 16 år er kampen mod madspild ikke noget, vi snakker om – det er noget, som er en naturlig del af vores hverdag. Og det hele starter nemlig hos os selv – derhjemme i vores køkkener.

Glædelig National Madspildsdag - hver eneste dag!