3 lækre opskrifter med Årets Ævlerov 2024

Her på siden finder du 3 lækre opskrifter med Årets Ævlerrov 2024

  • Poulet au jus de pomme

  • Boller med Årets Ævlerov og æbler

  • Virgin æblemojito

Virgin æblemojito

Hvis du elsker en god cocktail, men ikke ønsker alkoholen, så er æblemost god som base i forskellige typer af cocktails. Prøv fx denne.

Til fire cocktails skal du bruge

  • 2 limefrugter

  • 2 bundter frisk mynte

  • 4 tsk. rørsukker

  • 4 dl Årets Ævlerov æblemost

  • isterninger

  • dansk vand

Sådan gør du

  1. Vask og skær limefrugterne i både og fordel dem i fire glas

  2. Fjerne stilkene fra mynten og fordel myntebladene i glassene

  3. Put 1 tsk. rørsukker i hvert glas

  4. Mas det hele sammen med en mojitostøder eller en støder fra en morter. Hvis du ikke har nogen af delene, kan du prøve med enden af en trægrydeske eller lignende. Formålet er at få smag og saft ud af lime og mynte

  5. Put rigeligt med isterninger i glassene

  6. Hæld en dl æblemost i hvert glas

  7. Top op med danskvand

Boller med Årets Ævlerov og æbler

Ca. 20 stk.

Dejen kan røres på røremaskine eller i hånden med en trægrydeske. Den skal ikke æltes længe, for så bliver dejen slap, da speltmel ikke danner så stærk en glutenstruktur som almindeligt hvedemel.

Du skal bruge

  • 15 g gær (hvis du ikke har tid til 2-3 timers hævetid, så brug 25 g og nedsæt hævetiden til 1,5 t.)

  • ½ liter Årets Ævlerov æblemost

  • 1 spsk. honning eller rørsukker

  • 2 spsk. olivenolie

  • 2 æg

  • 2 groftrevne æbler

  • 1 spsk. salt

  • 200 g groft speltmel

  • 700 g hvedemel

  • 1 spsk. salt

Sådan gør du

  1. Opløs gæren i den kolde æblemost

  2. Rør honning (eller rørsukker), olivenolie, æg og revet æble i – med en grydeske eller på røremaskine ved lav hastighed

  3. Tilsæt salt og begge slags mel og rør dejen sammen til al mel er rørt ind i dejen. Dejen må gerne være lidt klistret

  4. Lad dejen hæve i 2 timer (1 time, hvis du har brugt 25 g gær)

  5. Med en ske dyppet i vand tager du klatter af dej og lægger dem på en bageplade. Pas på ikke at mase luft ud af dejen

  6. Lad bollerne hæve 30-60 minutter alt efter mængden af gær

  7. Bag bollerne i 15-20 min. ved 180 grader varmluft

  8. Lad dem køle af på en rist

Poulet au jus de pomme

Dette er en variant af den klassiske coq au vin (hane i vin), hvor hanen er skiftet ud med kylling, og rødvinen er skiftet ud med æblemost. Desuden er retten tilsat grøntsager som gulerødder, spidskål og svampe, der fås danske i sæson. Retten rækker derfor til to dage for en familie på fire, som gerne vil spare på kødet. Server retten med fx kogte kartofler og en kålsalat.

Du skal bruge

  • 1 stor kylling

  • 2 spsk olivenolie

  • 3 løg

  • 3 fed hvidløg

  • 3 store gulerødder

  • 250 gr. spidskål

  • 250 g svampe, fx champignoner

  • ½ liter Årets Ævlerov æblemost

  • ½ liter grøntsags- eller hønsefond

  • 1 bundt timian eller 2 tsk. tørret timian

  • 1 spsk. sennep

  • ¼ l. piskefløde

  • 1-2 spsk. æblecidereddike eller citronsaft

  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Partér kyllingen i overlår, underlår, vinger, ryg og fire bryststykker. Lad gerne benene sidde på alle stykkerne. Selv om der ikke er meget kød på rygstykket, giver det smag og kraft til retten

  2. Pil løgene og skær dem i både

  3. Pil hvidløgsfedene og hak dem fint

  4. Rens svampene, hvis der er jord på og skær roden af. Champignoner skæres i halve. Andre svampe i stykker, der svarer til halve champignoner

  5. Skær spidskålen i grove stykker

  6. Skræl gulerødderne og skær i grove stykker

  7. Varm olien op i en stegepande, skru lidt ned for varmen og svits løg og hvidløg let – de skal kun lige tage farve og blive lidt bløde

  8. Put løg og hvidløg over i en stor gryde, som kan rumme hele retten

  9. Svits svampene i stegepanden, til væsken fra dem er fordampet

  10. Put også dem i gryden

  11. Svits kyllingestykkerne på panden på alle sider, til de er blevet brune

  12. Tag bryststykkerne fra og læg resten af kyllingestykkerne over i gryden

  13. Læg gulerødder, timian og kål i gryden og pak den godt, så ingredienserne ligger tæt

  14. Hæld æblemost og fond over. Hvis væden ikke dækker, så tilsæt mere af begge dele – lige meget af hver

  15. Lad retten komme i kog og derefter simre i et kvarter

  16. Læg bryststykkerne ned i gryden, og sørg for at væden dækker

  17. Lad retten simre yderligere i 45 min.

  18. Tilbered kartofler og kålsalat (brug gerne resterne af spidskålet, snittet helt fint) eller det valgte tilbehør, mens kyllingen simrer

  19. Tilsæt fløde og sennep og smag til med salt, peber og æblecidereddike eller citronsaft

  20. Hvis du gerne vil have en tykkere sauce, kan du jævne den med 1 spsk. maizena, som er rørt op i 1 dl. vand