3 lækre opskrifter med Årets Ævlerov 2024
Her på siden finder du 3 lækre opskrifter med Årets Ævlerrov 2024
Poulet au jus de pomme
Boller med Årets Ævlerov og æbler
Virgin æblemojito

Virgin æblemojito
Hvis du elsker en god cocktail, men ikke ønsker alkoholen, så er æblemost god som base i forskellige typer af cocktails. Prøv fx denne.
Til fire cocktails skal du bruge
2 limefrugter
2 bundter frisk mynte
4 tsk. rørsukker
4 dl Årets Ævlerov æblemost
isterninger
dansk vand
Sådan gør du
Vask og skær limefrugterne i både og fordel dem i fire glas
Fjerne stilkene fra mynten og fordel myntebladene i glassene
Put 1 tsk. rørsukker i hvert glas
Mas det hele sammen med en mojitostøder eller en støder fra en morter. Hvis du ikke har nogen af delene, kan du prøve med enden af en trægrydeske eller lignende. Formålet er at få smag og saft ud af lime og mynte
Put rigeligt med isterninger i glassene
Hæld en dl æblemost i hvert glas
Top op med danskvand

Boller med Årets Ævlerov og æbler
Ca. 20 stk.
Dejen kan røres på røremaskine eller i hånden med en trægrydeske. Den skal ikke æltes længe, for så bliver dejen slap, da speltmel ikke danner så stærk en glutenstruktur som almindeligt hvedemel.
Du skal bruge
15 g gær (hvis du ikke har tid til 2-3 timers hævetid, så brug 25 g og nedsæt hævetiden til 1,5 t.)
½ liter Årets Ævlerov æblemost
1 spsk. honning eller rørsukker
2 spsk. olivenolie
2 æg
2 groftrevne æbler
1 spsk. salt
200 g groft speltmel
700 g hvedemel
1 spsk. salt
Sådan gør du
Opløs gæren i den kolde æblemost
Rør honning (eller rørsukker), olivenolie, æg og revet æble i – med en grydeske eller på røremaskine ved lav hastighed
Tilsæt salt og begge slags mel og rør dejen sammen til al mel er rørt ind i dejen. Dejen må gerne være lidt klistret
Lad dejen hæve i 2 timer (1 time, hvis du har brugt 25 g gær)
Med en ske dyppet i vand tager du klatter af dej og lægger dem på en bageplade. Pas på ikke at mase luft ud af dejen
Lad bollerne hæve 30-60 minutter alt efter mængden af gær
Bag bollerne i 15-20 min. ved 180 grader varmluft
Lad dem køle af på en rist

Poulet au jus de pomme
Dette er en variant af den klassiske coq au vin (hane i vin), hvor hanen er skiftet ud med kylling, og rødvinen er skiftet ud med æblemost. Desuden er retten tilsat grøntsager som gulerødder, spidskål og svampe, der fås danske i sæson. Retten rækker derfor til to dage for en familie på fire, som gerne vil spare på kødet. Server retten med fx kogte kartofler og en kålsalat.
Du skal bruge
1 stor kylling
2 spsk olivenolie
3 løg
3 fed hvidløg
3 store gulerødder
250 gr. spidskål
250 g svampe, fx champignoner
½ liter Årets Ævlerov æblemost
½ liter grøntsags- eller hønsefond
1 bundt timian eller 2 tsk. tørret timian
1 spsk. sennep
¼ l. piskefløde
1-2 spsk. æblecidereddike eller citronsaft
Salt og peber
Sådan gør du
Partér kyllingen i overlår, underlår, vinger, ryg og fire bryststykker. Lad gerne benene sidde på alle stykkerne. Selv om der ikke er meget kød på rygstykket, giver det smag og kraft til retten
Pil løgene og skær dem i både
Pil hvidløgsfedene og hak dem fint
Rens svampene, hvis der er jord på og skær roden af. Champignoner skæres i halve. Andre svampe i stykker, der svarer til halve champignoner
Skær spidskålen i grove stykker
Skræl gulerødderne og skær i grove stykker
Varm olien op i en stegepande, skru lidt ned for varmen og svits løg og hvidløg let – de skal kun lige tage farve og blive lidt bløde
Put løg og hvidløg over i en stor gryde, som kan rumme hele retten
Svits svampene i stegepanden, til væsken fra dem er fordampet
Put også dem i gryden
Svits kyllingestykkerne på panden på alle sider, til de er blevet brune
Tag bryststykkerne fra og læg resten af kyllingestykkerne over i gryden
Læg gulerødder, timian og kål i gryden og pak den godt, så ingredienserne ligger tæt
Hæld æblemost og fond over. Hvis væden ikke dækker, så tilsæt mere af begge dele – lige meget af hver
Lad retten komme i kog og derefter simre i et kvarter
Læg bryststykkerne ned i gryden, og sørg for at væden dækker
Lad retten simre yderligere i 45 min.
Tilbered kartofler og kålsalat (brug gerne resterne af spidskålet, snittet helt fint) eller det valgte tilbehør, mens kyllingen simrer
Tilsæt fløde og sennep og smag til med salt, peber og æblecidereddike eller citronsaft
Hvis du gerne vil have en tykkere sauce, kan du jævne den med 1 spsk. maizena, som er rørt op i 1 dl. vand
