Sammen mod madspild i Europa – og derhjemme i køkkenet
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad – Danmarks største organisation mod madspild www.stopspildafmad.org
3. marts 2025
EU-Rådet og Europa-Parlamentet har netop vedtaget nye målsætninger for mindre madspild i EU. I landbruget og i forarbejdning af fødevarer skal der skæres 10 % af madspildet inden 2030. For madspild i husholdninger, detailhandel og på restauranter lyder målsætningen på 30 % (pr. indbygger) inden 2030. Stop Spild Af Mad har i 9 år været medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild, EU Platform on Food Losses and Food Waste, og hilser den nye beslutning velkommen.
Stop Spild Af Mad har i 2010 sammen med flere europæiske organisationer skrevet under på “Joint Declaration Against Food Waste” – en europæisk erklæring, der havde til formål at reducere globalt madspild med minimum 50 % inden 2025. Netop dette samarbejde har ført til, at Europa-Kommissionen fra 2012 har haft til formål at gøre denne målsætning til deres egen. I 2015 lancerede FN Verdensmålene for bæredygtig udvikling – heriblandt delmål 12.3 om at halvere verdens madspild og fødevaretab. Delmål 12.3 er jeg selv ambassadør for gennem den globale koalition mod madspild, Champions 12.3, som er ledet af World Resources Institute i Washington D.C.
De nyeste tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at tilbageholdenhed, tilbudsjagt og opsparing præger forbruget. Undersøgelsen afslører, at danskerne stadig vurderer deres økonomiske situation som presset, og forbrugertilliden er faldet en smule i forhold til niveauet i januar 2024. Tilbudsjagt og økonomisk tilbageholdenhed præger fortsat forbruget. Flere danskere har ændret deres indkøbsvaner og fokuseret på at finde tilbud og købe billigere fødevarer.
Flere forbrugere vælger at handle i discountbutikker for at få de samme varer billigere. Dette har medført en tendens til at discount vinder frem. Derudover er mange danskere blevet mere bevidste om at minimere madspild og planlægge deres indkøb bedre for at få mest muligt ud af deres penge. Det at spise rester er også ved at vinde indpas, siger Landbrug & Fødevarers nye undersøgelse.
Er det så realistisk at skære en tredjedel af sit madspild inden 2030 – som er om blot 5 år? Kampen mod madspild 5.0 – fordi vi er netop i gang med 5.0 – handler netop om forsyningssikkerhed. Verden er blevet mere usikker, og der er ikke tid eller plads til fråds og ødsel med penge. Sund fornuft er noget, som optager mange danskere. Kampen mod madspild er ikke længere "nice to have", men "need to have" – og ikke kun for kloden og klimaet, men for økonomien og stabiliteten.
Med denne nye tendens er det altså realistisk at skære en tredjedel af sit madspild inden 2030, at stå sammen mod madspild i Europa – men også derhjemme i køkkenet. Køb fornuftigt ind, brug rester og få brugt, hvad du har. Det er godt for klimaet, det er godt for kloden – og det er godt for din egen pengepung.
