FLERE PENGE OG MERE TID VENTER DIG PÅ DEN ANDEN SIDE AF MADSPILDET

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

13. marts 2023

Så er der omsider lidt godt nyt! Lysere tider er på vej – bogstaveligt talt. Inflationen er ved at aftage. Det er blevet lidt billigere at købe ind, så vi behøver ikke længere at spænde bæltet så hårdt ind og tænke på at spare på samme måde.

Skal vi opgive vores gode vaner?

Påsken er rundt om hjørnet, solen skinner mere og mere, blomsterne er begyndt at springe ud og fuglene er begyndt at bygge reder. Dejlig sommertid er på vej. Men betyder det så, at vi skal opgive vores gode vaner? 

De gode vaner, som vi har lært under Corona-pandemien (COVID-19) og de gode vaner, som vi har lært under inflationen i 2022. De gode vaner, som bl.a. har hjulpet os med at planlægge bedre, lave madplaner, bruge rester og købe fornuftigt ind. For det er netop de gode vaner, der har sørget for, at vi fik mere luft i budgettet og mere tid med vores familier. Så hvorfor ikke holde fast?

Den seneste undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer vedr. forbrugernes madkultur som følge af inflationen viser, at hver 3. dansker er begyndt at få mere fokus på madspild og hver 4. dansker er begyndt at spise flere rester.

Også Epinions seneste undersøgelse for Folkekirkens Nødhjælp viser, at 94 % af danskerne mener, at det er vigtigt at mindske madspild. Derudover, er 7 ud af 10 danskere bekymrede for fremtidens fødevareforsyning – og det flytter også deres madspildsvaner i retningen mod mindre madspild.

Danskerne har med andre ord viljen til at stoppe madspildet – men følger handlingen også med, når inflationen atter igen aftager og vi atter igen “har råd” til at smide madresterne i skraldespanden? 

Måske skal vi minde os om, at mindre madspild er også med til at give os større livskvalitet. Ikke alene med bedre klimasamvittighed, men også mere livsnydelse i form af mere tid og bedre privatøkonomi. Flere penge og mere tid, venter dig på den anden side af madspildet. Så hvorfor stoppe med de gode anti-madspildsvaner den dag pandemier og inflationen ikke længere truer i horisonten? Det er kun sund fornuft ikke at smide penge og tid i skraldespanden.