Kampen mod madspild skal vindes sammen

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org 13. maj 2024 En af de letteste og mest effektive klimagevinster ryger stadig fra tallerken og direkte i skraldespanden - vi smider desværre i stigende grad mad ud. Kampen mod madspild er langt fra vundet, da Miljøstyrelsens allernyeste tal viser, at hele Danmarks madspild fra jord til bord udgør svimlende 873.014 tons årligt. Det er desværre en stigning i forhold til den sidste måling i 2021. Derudover svarer Danmarks totale årlige madspild til ca. 4 % af hele landets samlede årlige CO2-udledning. Det nye madspildsbillede ser ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Miljøstyrelsen således ud: Det totale madspild: 873.014 ton (100 %) Fødevareindustri (2022): 457.172 ton (52,3 %) Husholdninger (2021): 235.000 ton (26,9 %) Detail og engros (2019): 95.858 ton (10,9 %) Primærproduktion (2022): 42.984 ton (4,9 %) Servicesektor (2022): 42.000 ton (4,8 %) Fødevareminister Jacob Jensen (V) har for nyligt lanceret Danmarks første nationale madspildstrategi - og det er positivt, at regeringen har fokus på madspild. Lige inden Påsken var jeg igen gennem den helt store mediemølle og gæstede flere gange TV 2 NEWS, TV 2 Nyheder, DR TV AVISEN, Ritzau, aviserne og radio - og kommenterede på Fødevareminister Jacob Jensens nye nationale madspildsstrategi, som jeg også har givet input til. Madspildsstrategien er en meget positiv start - dog kunne der også godt tænkes lidt mere ambitiøse mål i forhold til reduktion af madspild, for hvad kan måles kan også mindskes. Efter 16 år skaber kampen mod madspild ikke længere de helt store overskrifter i medierne og TV. Heldigvis er mange virksomheder allerede i fuld sving med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere madspild og mange arbejder målrettet på at forebygge og reducere madspild, herunder REMA 1000 selv. Kampen mod madspild fylder i år 16 år - og resultater fra ikke mindst Stop Spild Af Mad bevægelsens arbejde kan tydeligt ses hos både detailhandlen, foodservice, store fødevarevirksomheder samt i de danske husholdninger. Opmærksomhed er heldigvis også til stede: stort set hele den danske befolkning har i dag et øget fokus på madspild. Ifølge den seneste gallupundersøgelse fra Kantar Public/Verian Group for Stop Spild Af Mad fra 2023, angiver hele 94 % af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Men kampen mod madspild kan ikke fikses ved en mirakelløsning - for kampen mod madspild skal vindes sammen med bidrag fra alle - ikke mindst os danske husholdninger, som står for knap en tredjedel af Danmarks madspild. Selvom der er snart gået 16 år, skal vi fortsat holde fokus. Både i virksomhederne, i kantiner, restauranter og hjemme hos os selv. De nye tal viser, at der er lang vej endnu. Men al rejse begynder med det første skridt, så vejen er bestemt ikke umulig. Sammen er vi stærke og sammen kan vi vinde kampen mod madspild og bestige det enorme madspildsbjerg, skridt for skridt og bid.