Æg er et glimrende redskab i kampen mod madspild
8. april 2025
Påsken, som er et af årets store madspildshøjtider, er på trapperne.
Ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer udgør madspildet i påskeugen 279 mio. kr. Danskerne køber ind for 24 % mere i påskeugen sammenlignet med en gennemsnitlig uge i løbet af året – og for hver gang danskerne bruger 1.000 kr. på påskemad, ender mad for 140 kr. i skraldespanden.
Æg er også en ganske populær spise i påsken. Desværre går der mange æg til spilde hvert år. Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri går der hvert år 11 millioner rå æg til spilde i de danske hjem. Heldigvis er æg et glimrende redskab i kampen mod madspild.
Man kan lave mange “madspildsretter” med æg, fx:
En frittata fyldt med grøntsagsrester og ost
Lækre æggemuffins med skinke og spinat
Omelet med “tøm køleskabet”-grøntsager og ost
En spansk tortilla, som er en tyk kartoffelomelet – perfekt til at bruge rester af grøntsager og kød
Til påsken bruger man mange æg på påskebordet, og man kan fx – ud over de kogte æg – lave en klassisk quiche lorraine. Den kan laves med forskellige slags fyld, så man kan få brugt alle rester.
De “skidne æg”, som er hårdkogte æg i sennepssovs, er også et hit. Og en god, gammeldags æggekage med purløg og rugbrød er altid en vinder.
Men hvad med holdbarheden på æg? Hvor længe kan æg holde sig?
I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at æg opbevares i køleskabet for at minimere risikoen for salmonella. Men i nogle lande behandles æggene anderledes, hvilket gør, at de kan opbevares ved stuetemperatur. Holdbarheden på æg afhænger altså af, hvordan de er opbevaret. Generelt kan æg holde sig i køleskabet i op til en måned efter "bedst før"-datoen, hvis de opbevares korrekt. Ved stuetemperatur er holdbarheden dog væsentligt kortere.
Man kan altid bruge æg-testen. Det er en ret pålidelig måde at tjekke, om et æg stadig er friskt. Når et æg bliver ældre, fordamper fugtigheden inde i skallen – og der dannes en lille luftlomme. Hvis luftlommen er stor nok, vil ægget flyde i vand. Et friskt æg vil synke til bunds.
Og når det handler om påskefrokosten, skal man huske ikke at lade maden stå fremme i flere timer. Ifølge Fødevarestyrelsen bør mad, der har stået fremme i mere end tre timer, smides ud – især hvis det er varmt. Bakterier kan nemlig hurtigt formere sig ved stuetemperatur, og det øger risikoen for madforgiftning. Så det er bedst at sætte madrester i køleskabet så hurtigt som muligt, så maden ikke går til spilde.
Velbekomme – og rigtig god påske!
