Flere nye veje i kampen mod madspild

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org 1. november 2024

Det er på tide, at vi igen taler om madspild. I forbindelse med den overståede årlige nationale Madspildsdag har Madkulturen lavet en ny undersøgelse for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Og der er godt nyt.

Ni ud af ti danskere siger, at det er vigtigt for dem at nedbringe deres madspild. Det er en stigning i forhold til i 2022, hvor otte ud af ti svarede det samme. Derudover undgår seks ud af ti danskere madspild for at gøre deres vaner mere bæredygtige. Så langt så godt - det er en god udvikling.

Desværre viser undersøgelsen også at godt hver femte dansker savner hjælp og/eller inspiration til at reducere madspild i hverdagen. For de 18-25 årige gælder det for hele 47 procent.

Det er lidt trist at se at efter 16 års arbejde i kampe mod madspild, utallige kampagner, undervisningsmaterialer, events, kogebøger, hjælperedskaber og meget mere, savner godt hver femte dansker hjælp og eller inspiration til at reducere madspild - og især de unge mennesker.

I en verden med overflod af informationer og endda AI (kunstig intelligens) er det trist at se, at folk stadig savner inspiration og ikke kan finde de rette informationer.

Måske er der behov for flere nye veje i kampen mod madspild. En god idé kunne være at bruge kunstig intelligens, som for eksempel ChatGPT, der er tilgængelig i en gratis version, til at få inspiration til at reducere madspild i hverdagen. Udover ChatGPT findes der også flere andre AI-muligheder, man kan tage i brug.

Hav en plan for dine rester

At tænke på portionsstørrelser er også en god idé. Jo mere mad man laver og jo mere mad man serverer, desto mere mad risikerer man at smide ud. Og der er ingen grund til at spise anden eller tredje portion, hvis man allerede er mæt efter den første portion.

Portionsstørrelser er automatisk med til at hjælpe en til at styre både mængden af maden og madspildet. Og de gode madrester kan jo spises dagen efter. Det er en god idé at have en plan med resterne allerede når man gemmer maden, så de ikke bliver glemt bagerst i køleskabet.

Til sidst er det altid en god idé med planlægning. Laver man mad til flere dage, vil man både spare penge og tid.

Selvom kampen mod madspild i år er stået på i 16 år, er det altid godt med nytænkning og flere nye veje i kampen mod madspild.