Rester giver en god smag i munden

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

1. januar 2025

De nyeste tal fra Madkulturen, “Madkultur24”, viser, at ni ud af ti frokostmåltider i private hjem består af mad fra køleskabet. Her er rugbrød med pålæg langt den mest udbredte frokosttype, som udgør syv ud af ti måltider. Retterne fra køleskabet kan også være fx. sandwich eller en varm ret, eventuelt i form af rester fra aftenen før.

Rester giver en god smag i munden. Især her i januar, hvor pengepungen ikke er særlig velpolstret efter julen, er rester en ægte gave til økonomien. Flere tidligere madspildsundersøgelser har vist, at mange har “den lille rest” efter aftensmaden, som de desværre smider ud, da den er “for lille”.

Men har man flere af disse “små rester”, er det pludselig nok til et måltid. Hvis man gemmer “den lille rest” i køleskabet, skal man også have en plan for at spise den, hvor man fx. én gang om ugen kan lave en “restedag”. Selv den mindste “lille rest” kan bruges til en frokost, fx. på en rugbrødsmad.

Den “lille rest” kan også fryses, men det er vigtigt, at den ikke ender i fryserens skammekrog og bliver et UFO (Uidentificeret Frossent Objekt). Hvis man ikke ønsker at omdanne sin fryser til hangar for UFO’er, skal man bevæbne sig med gode og nemme tricks:

At lave et fryse-register er en god ide

Skriver man labels på den nedfrosne mad, har labels en tendens til at falde af. Men man kan i stedet lave et nummereringssystem, hvor man med tusch skriver et nummer på selve plastikposen/bøtten.

Og i et register på papir, mobiltelefon, computer eller tablet noterer man nummeret, hvilken mad der er tale om, og hvornår det er blevet frosset.

At spise op i sin fryser er altid en god ide

Det er en god idé at have alle UFO’er et synligt sted i fryseren. Og så én gang om måneden kaste sig ud i ’tøm fryseren-retter’. Biksemad, gryderetter, tærter og hjemmelavet pizza med frosne skjulte skatte kan være et hit.

Og til sidst: det er også en god ide at have tjek på temperaturen

Et køleskab skal være mellem 3 og 5 grader, og fryseren minus 18 grader. Man skal sørge for, at rimlaget i fryseren ikke overstiger 5 mm. Overstiger rimlaget de 5 mm, vil man betale en større elregning til ingen verdens nytte.

Det behøver faktisk ikke at være besværligt at bruge maden mere bæredygtigt i hverdagen – og det giver både god økonomi og en god smag i munden.