Sammen mod madspild - til national Madspildsdag og til hverdag
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af bevægelsen Stop Spild Af Mad .
5. september 2025
Madspildet i Danmark er lige nu mildest talt et paradoks.
På den ene side stiger fødevarepriserne. Fra juli 2024 til juli 2025 er fødevarepriserne steget 6,5 %, viser tal fra Danmarks Statistik - og ser vi fire år tilbage, er de steget hele 31 %, hvilket er langt mere end den generelle inflation. Billedet er det samme i resten af Europa.
På den anden side er madspildet stigende - ifølge de nyeste estimater fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, koster madspild samfundet 11 mia. kr. om året. Siden 2021 er mængden af madspild vokset med ca. 66.000 ton – fra 814.000 til 881.000 ton. Det svarer til en stigning på 8 %.
Vi skal også huske at tage disse tal med et gran salt, da den nyeste rapport understreger at de forskellige data, der ligger til grund for estimaterne, alle er behæftet med væsentlige usikkerheder. Ordet “usikkerhed” forekommer faktisk hele 8 gange i Ministeriets 28 siders lange rapport.
Selvom kampen mod madspild ikke længere fylder de store overskrifter i medierne og TV pga. andre dagsordener, må vi ikke glemme at holde fokus.
Som privatperson kan man gøre meget i kampen mod madspild. Hvis man bor på Fyn, kan man fx. her i september støtte Årets Ævlerov 2025. Årets Ævlerov er en årlig, nærværende tradition, hvor man i fællesskab samler æbler i haven og kører dem til Ørbæk, så de kan blive til most – en tradition hvor fællesskab, omtanke og lokale værdier står stærkt.
Fra den 8. september 2025 åbner Ørbæk Mosteri igen for den traditionsrige æbleindsamling i samarbejde med REMA 1000 og foreningen Stop Spild Af Mad. Her kan private, som altid komme med deres overskudsæbler fra haven, bytte dem for æblemost – og samtidig være med til at holde liv i en stærk fynsk kulturarv, der har mere end 85 år på bagen.
Sidste år blev der indsamlet hele 480 tons æbler, svarende til cirka 5 millioner æbler, som ellers kunne være gået til spilde. I stedet blev de til velsmagende, fynsk æblemost. I år håber man igen på stor opbakning fra tyske haveejere over hele øen. Siden opstarten af Årets Ævlerov er hele 45 millioner æbler blevet reddet.
Mindre madspild er sund fornuft. Og når man undgår madspild og fx. giver resterne en hovedrolle - både til den kommende national Madspildsdag og til hverdag - hjælper man både sin pengepung og klimaet.
