KAMPEN MOD MADSPILD ER ENDNU IKKE VUNDET

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

13. april 2023

Selvom inflationen er på vej ned, stiger fødevarepriserne fortsat ifølge Danmarks Statistik. Hvis man ser dybere i forbrugerprisindekset, så stiger en række varer fortsat.

I år har jeg beskæftiget mig med madspild i 15 år og jeg kan mærke, at inflationen giver kampen mod madspild vind i sejlene. Her i Stop Spild Af Mad kan vi se en tydelig interesse – både fra forbrugere, som efterspørger hjælp i hverdagen til at undgå madspild, samt fra madfattige danskere. Vores landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad, GratisMad.dk, har rundet 300.000 besøg, hvilket er en stigning på 40,3 % unikke besøg.

Men kampen mod madspild er desværre ikke vundet endnu. På trods af mange indsatser og kampagner, har danske husholdninger fortsat udfordringer med at komme madspild til livs. Overskydende middagsrester, overskredne holdbarhedsdatoer og glemte madvarer udfordrer danskernes kamp mod madspild. 

Selvom der har været mange indsatser gennem årene, viser tal i forbindelse med Madspildsindeks.dk, at op imod halvdelen af de danske husholdninger smider mad ud mindst én gang om ugen. Tallet lyder på nøjagtigt 44 %. Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Public for Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer. I undersøgelsen er der også kigget nærmere på hvilken mad, danskerne især smider ud. Øverst på listen er varer, som har overskredet sidste salgsdato. Dette er en udfordring for hver fjerde dansker. Derudover smider 16 % af danskerne smider rester ud fra et af de store hovedmåltider og 13 % smider mad ud, som de har glemt, de have liggende i køkkenet.

Så selvom fødevarepriserne fortsat er skyhøje, er kampen mod madspild endnu ikke vundet. I takt med at inflationen og prisstigninger på fødevarer falder en dag, og danskerne ikke længere behøver at spare og spænde livremmen så hårdt, kommer vi højst sandsynligt igen til at opleve mere madspild.

Til dén tid skal vi genstarte hele kampen mod madspild – også selvom vi har været 15 år på banen.