MADSPILD ER VED AT VÆRE EN MANGELVARE

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

7. august 2023

For nylig blev jeg interviewet af Danmarks Radio P4. Temaet handlede om, at Fødevarestyrelsen fra august måned vil foretage stikprøvekontrol og komme ud til landets mange madspildsorganisationer, -initiativer og -grupper, som uddeler overskudsmad.

Jeg sagde i P4, at jeg synes, at det er rigtig positivt, da der efterhånden er en skov af madspildsorganisationer, -initiativer og -grupper, som uddeler overskudsmad – og det er helt sikkert ikke alle, som overholder Fødevarestyrelsens regler og retningslinjer. Kampen mod madspild må altså ikke gå ud over fødevaresikkerheden.

I foreningen Stop Spild Af Mad, deler vi i dag ikke overskudsmad ud, men vi har Danmarks største landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad, GratisMad.dk.

GratisMad.dk er en formidlingsplatform og dens formål er udelukkende at tydeliggøre muligheder for at modtage eller donere overskudsmad i Danmark. Siden portalens opstart i 2021, har GratisMad.dk fået over 382.000 besøg og over 680 madspildsorganisationer, -initiativer og -grupper, som uddeler overskudsmad.

Og der er et stigende behov – pga. inflation og prisstigninger på fødevarer, er der flere udsatte, der søger efter madhjælp. Og det kan vi se på besøgstallene i portalen – der er en vækst på hele 50,5 % unikke besøg på 1 år. En undersøgelse af YouGov for Nordea Danmark og Stop Spild Af Mad fra sidste år viste, at hver 8. dansker overvejede at søge gratis madhjælp.

Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol kan resultere i at mange madspildsorganisationer, -initiativer og -grupper, som uddeler overskudsmad må lukke, hvis de ikke overholder Fødevarestyrelsens regler. Dette vil skabe et større pres på de resterende aktører, som i så fald får brug for større en økonomisk støtte til deres drift og udgifter. En støtte, som fx. kan ske gennem en statslig pulje eller en fond. Noget, jeg siden 2018 har opfordret politikerne til – nemlig at sætte kampen mod madspild på finansloven og bl.a. yde økonomisk hjælp til landets mange madspildsorganisationer, -initiativer og -grupper, som uddeler overskudsmad. Det er ikke lykkedes endnu, men jeg vil gerne kvittere, at Venstre, SF og Alternativet inden folketingsvalget har  taget en Madspildsfond med i deres finanslovsudspil.

Kampen mod madspild skal ikke holdes kunstigt i live

Men madspild er også ved at være en mangelvare. Flere medier beretter, at både supermarkeder og fødevareproducenter er blevet så gode til at forebygge og reducere madspild, at diverse madspildsorganisationer, -initiativer og -grupper, som uddeler overskudsmad, har svært ved at skaffe nok overskudsmad til deres modtagere.

I princippet er det bedste scenarie i kampen mod madspild, at der ikke er noget madspild. For i virkeligheden er forebyggelse af madspild langt vigtigere end selve videreformidling af overskudsmad, som i realiteten blot er symptombehandling af problemet. Det er altid vigtigt at hjælpe Danmarks udsatte og hjemløse, men det skal ikke ske på bekostning af fødevaresikkerheden. Kampen mod madspild skal ligeledes ikke holdes kunstigt i live, hvis det ender med mangel på overskudsmad.

Men selv efter 15 års arbejde i kampen mod madspild, er alt madspild i Danmark ikke forvundet. Ifølge nyeste tal fra Miljøstyrelsen smides der fortsat meget mad ud i Danmark, og vi alle – både private personer, organisationer, politikere og andre aktører – har fortsat et stort stykke arbejde foran os.