NEXT LEVEL MADSPILDSBEKÆMPER

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

12. december 2023

Året 2024 står for døren. Vi går ind i det nye år, hvor der forhåbentligt er noget mere fokus på madspild end tidligere, og hvor der er mange nye muligheder for at undgå madspildsfælder og for at spare tid og penge. 

2023 var jubilæumsåret for kampen mod madspild – både hos Stop Spild Af Mad og hos REMA 1000 Danmark. 2023 er året, hvor kampen har stået på i hele 15 år. Siden jeg startede med at blogge her hos REMA 1000, har jeg nu skrevet 57 blogindlæg om madspild.

Dig, som har fulgt med lige fra starten, eller måske fulgt bare lidt med, går jeg ud fra i dag en ”next level” madspildsbekæmper. Du kender til hvordan man bekæmper de typiske madspildsfælder. Eller gør du? Gentagelse fremmer forståelse, så lad os lige opsummere mine 57 blogindlæg om madspild, så jeg kan give dig mine bedste guldkorn, og så du bliver godt rustet til at bekæmpe madspildsfælder i 2024 – og til at spare tid og penge. 

Hvad skal du være opmærksom på af madspildsfælder i løbet af året? Og hvornår?

I starten af året er der typisk ikke mange madspildsfælder. Vi har brugt alt for mange penge i julen. Vi har spist lige lidt for meget mad. Og vi har overfodret vores skraldespande. Så nu skal vi spare og spise os igennem vores køleskabe, frysere og koloniallagre. Restemad er guld.

I påsken lurer der mange madspildsfælder. Vi hamstrer mad. Vi laver alt for meget mad. Og vi overfodrer også vores skraldespande. Derfor er det en god idé med planlægning i påsken – fx behøver man ikke at lave påskefrokost til 12 mennesker, når man er 8 til bords. Ligeledes behøver man ikke at hamstre, når man handler, da mindre butikker holder åbent i helligdagene.

I sommeren skal vi ud at spise i haven, på stranden eller på græsplænen –det er altid dejligt og hyggeligt, når solen skinner, og mon ikke at vi i får en noget mindre regnfuld sommer i 2024, end vi fik i 2023. Når vi er ude i haven eller tager på picnic, skal vi også huske på, at maden ikke skal stå og svede i flere timer, for så bliver den dårlig. Så tag hellere maden gradvist op, i takt med at maden bliver spist. En god køletaske til at holde maden frisk og kold, er altid en god idé.

Efteråret er høsttiden – og mange af os høster frugt og grønt i vores haver eller sanker ude i naturen. Men når man har høstet eller plukket maden, skal man også spise den – eller i det mindste dele ud til naboer, venner og bekendte, så maden bliver spist. Men husk altid at efterlade en del æbler tilbage på træerne, da havens dyr og fugle også skal have mad.

Og så blev det jul igen – og julen er en ægte madfest. Men desværre også en madspildsfest. Julen, udover påsken, er en af årets helt store madspildshøjtider. Dér skal man være opmærksom på at planlægge. Det kan være en idé allerede i oktober og november, at spise dig igennem køleskabet, fryseren og koloniallageret, så du får plads til al den gode overskudsmad efter julen. Og få lavet en god planlægning af maden i juledagene, så du ikke køber mad ind til fx 20 mennesker, når I er 12 til julefrokosten. Og indtænk rester i madlavningen dagene efter julen.

Når du får stiftet bekendtskab med dette madspildsfælde-årshjul, vil du blive en endnu bedre ”next level” madspildsbekæmper.

Glædelig jul, godt nytår 2024 – og fortsat rigtig god kamp mod madspild!