MADRESTER SKAL SE INDBYDENDE UD

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

5. februar 2024

Rester. Mange, især børn har den holdning: “Aaaaad jeg gider ikke at spise rester i dag.” Og hvorfor det?

Fordi madrester skal se indbydende ud. Men det er ikke kun selve madresterne – men også indpakningen og præsentationen af maden skal se appetitligt ud. Prøv at lave et eksperiment. Lav to fuldstændig identiske stykker smørrebrød med gårdsganes rester. Det kan fx. være smørrebrød med et stykke kylling, kød eller et stykke laks fra i går.

Det ene smørrebrød putter du i en gammel madkasse. Det kan godt være at madkassen har set bedre dage og ser lidt brugt, rynket og vejrbidt ud.

Det andet smørrebrød putter du i en af dine allernyeste og allerlækreste madkasser. Måske har du en ny, smart madkasse, som du lige har købt.

Dernæst præsenterer du begge madkasser med smørrebrød til din mand/kone/kæreste/børn/samlever. Husk, at de to smørrebrød er fuldstændig identiske og fuldstændig friske. Hvilket smørrebrød vil din mand/kone/kæreste/børn/samlever mon helst spise? Sandsynligvis dén, som ligger i en ny, smart madkasse.

Hvad kan vi så lære af det? Mennesker er visuelle væsener. Selv det lækreste smørrebrød kan komme til at se ussel ud, hvis det bliver præsenteret og serveret på en kedelig måde. Hvis man gerne vil undgå madspild og få husholdningen til at få spist sig igennem alle madrester skal man:

1) Anrette retten delikat. Jo lækrere retten, hvor resterne indgår, bliver præsenteret, desto mere har vi lyst til at spise maden.

2) Stoppe med at kalde rester for “rester”. Måske bør man have et nyt og positivt ord til rester så som “plusmad”. Der er ingen grund til at italesætte restemad som noget kedeligt og uspiseligt.

3) Sørg for at have lækre madkasser til at opbevare maden i. Et stykke smørrebrød med gårdsganes rester i madpakken ser meget lækrere og meget mere appetitligt ud, hvis selve madkassen også ser flot og indbydende ud.

En smule visuel iscenesættelse er også vejen frem til mindre madspild – og til at spare penge. Og her i starten af året efter jul og nytårsaften, vil din pengepung også blive gladere.