FRA MADRESTER TIL MADGLÆDE
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org
3. januar 2024
Rester. For mange af os er ordet ”rester” ikke særligt indbydende. Med rester forbinder vi tit en rest gammel ret, som står i en bøtte eller i en skål allerbagerst i købeskabet, på vej til at blive omdannet til en UFO – et Uidentificeret Forglemt Objekt, som når maden er blevet for gammel, bliver smidt ud med god samvittighed.
Det er januar og det er klogt at spare, for mange af os har brugt alt for mange penge på jul og julemad – og nu skal man altså tænke over sit budget. Og her kommer resterne ind i billedet.
Ifølge Madkulturen, svarer seks ud af ti danskere (61 %), at de næsten altid tilpasser madlavningen til de rester og råvarer, som de allerede har i køkkenet. For at madrester skal blive til madglæde, skal madresterne også være delikate, når de serveres. Det betyder at madrester skal se indbydende, appetitlige og lækre ud – og anrettes pænt.
Og når du skal til at gemme madresterne, skal du huske at opdele dem, så de ikke bliver smattet i samme skål eller bøtte. Det vil sige for eksempel kød gemmes for sig, grøntsagerne gemmes for sig, salat gemmes for sig og sovs gemmes for sig. Derved får du det nemmere ved at lade madresterne vandre i nye retter.
Mange rester kan blive til lækker tapas eller en god madpakke – og selv den mindste rest kan tilføjes i en ny ret.
Og så er det placeringen – location, location, location. Der er ingen grund til at gemme madresterne i skammekrogen allerbagerst i køleskabet, så de bliver skubbet ud at synet og dernæst ud af sindet. Resterne er noget, som helst skal stå fremme i køleskabet og helst i øjenhøjde, så du bliver mindet om at få dem brugt i tide.
Mange vil blive overrasket, men mange restauranter og storkøkkener bruger resterne i nye retter – naturligvis ikke rester fra gæsternes tallerkener – men rester fra de tilberedte råvarer. Hos mange restauranter og storkøkkener er det et helt naturligt flow, og man italesætter det ikke engang som ”rester”, men blot som mad.
Så måske skal vi også lære af restauranter og storkøkkener til at udnytte vores madoverskud noget bedre. Og især her i januar, vil vores pengepunge også takke os for det.