SAMMEN MOD MADSPILD I 15 ÅR

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

4. juli 2023

Kampen mod madspild fylder 15 år! Den 31. juli 2008 fødte undertegnede ideen til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Og samme år, den 6. oktober 2008, afskaffede detailkæden REMA 1000, med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, alle former for mængderabatter og indførte styk-rabatter i alle kædens danske butikker. Og allerede helt tilbage i 2006 gennemførte i Landbrug & Fødevarer de første beregninger på husholdningernes madspild.

Siden er kampen mod madspild blevet en ægte folkebevægelse i Danmark og i udlandet – og politikere, organisationer, detailkæder, kantiner, virksomheder og forbrugere har lige siden arbejdet aktivt med at forebygge og reducere madspild i Danmark. Kampen mod madspild bidrager til realiseringen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling – UN Sustainable Development Goal 12.3 – at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.

Bevægelsen mod madspild er højaktuel

Heldigvis er der kommet meget bevågenhed om emnet. Danskerne har stort fokus på madspild. Den nyeste undersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad afslører, at hele 94 % af danskerne synes, at der er kommet mere fokus på madspild i dag, end for 15 år siden. Kun 3 % synes ikke, at der er mere fokus og 3 % svarer har ikke taget stilling.

Men vi er bestemt ikke i mål endnu. De allernyeste tal på husholdningernes madspild er for nyligt offentliggjort af Miljøstyrelsen. Husholdningernes madspild udgør ca. 235.000 ton om året. Bevægelsen mod madspild er altså fortsat brandvarm og højaktuel. Men på trods af COVID-19 pandemien og inflationen og den voksende bevidsthed om madspild, er der stadig langt fra holdning til handling.

Fokus på madspild desværre dalende

Mediehistorier om madspild og om diverse madspildsaktører, som for 4-5 år siden skabte store overskrifter og gæsteoptrædener i DR TV AVISEN og TV 2 NEWS, kan knap nok få omtale. På årets to store folkemøder – Madens Folkemøde og Folkemødet på Bornholm – var fokus på madspild til stede, men ikke så intenst som de tidligere år.

Måske skyldes det, at danskerne har fået fokus på andre emner. Emner som klimaforandringer, genbrug og madspild fylder ikke så meget som tidligere. Verden er også forandret. Først kom den globale Coronavirus (COVID-19) pandemi, dernæst Ruslands invasion af Ukraine, dernæst vanvittig høj inflation. Hvem ved, hvad den næste globale pandemi eller en ny omfattende krise bliver.

Unge har heller ikke så meget fokus på klima og bæredygtighed som tidligere. Den nyeste undersøgelse af Arla Fonden afslører, at i 2020 mente 43 % af de unge, at det var meget vigtigt eller vigtigt, at familierne gjorde noget for at leve miljø- og klimavenligt. I år er det tallet kun 25 % – altså næsten en halvering.

Men blot fordi danskerne ikke længere har så stort fokus på klima og bæredygtighed, betyder det ikke, at klimaforandringer er stoppet. Tværtimod. I slutningen af juni slog Beijing i Kina varmerekord og gik i alarmberedskab, da der blev målt 41,1 graders varme i den kinesiske hovedstad. Samme måned blev der målt helt op til 40 graders varme i Sibirien.

På Folkemødet i Allinge, kamp-svedte vi alle, mens vi talte på vores paneldebatter – og under vores paneldebat med Statens Serum Institut, havde professor i klimaforandringer, Sebastian H. Mernild, fortalt at vi skal have enorm fart på, hvis vi skal stoppe udviklingen i tide.

Danmarks totale madspild bidrager til knap 4 % af Danmarks samlede CO2-udledning. Klodens totale madspild og fødevaretab, bidrager til knap 10 % af klodens samlede CO2-udledning. Med andre ord, kan vi være med til at gøre en personlig forskel. Jeg siger ikke, at det er den eneste løsning – men det er en del af løsningen.

Selvom kampen mod madspild ikke længere skaber de store overskrifter, er danskerne klar til handling, da hele 94 % af danskerne synes, at der er kommet mere fokus på madspild i dag, end for 15 år siden. Så det er nu, vi skal forvandle holdning til handling.

Tillykke med de første 15 år!