Klimavenlig mad er kun klimavenlig, hvis den bliver spist
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org
1. juli 2024
På årets store folkemøder - Madens Folkemøde på Lolland og Folkemødet på Bornholm - var er stadig fokus på madspild, dog noget mindre end tidligere.
På Madens Folkemøde var der i år kun 4 paneldebatter om madspild, hvor der normalt plejer at være op til 10-15 stykker. På Folkemødet på Bornholm var der i år kun 9 paneldebatter om madspild, hvor der normalt plejer at være op til 25-30 stykker.
Der er ingen tvivl om, at efter 16 år er kampen mod madspild et meget velkendt og meget gennemdiskuteret emne. Desværre har madspild ikke længere nyhedernes interesse. Der er også mange andre og meget presserende emner, som har taget dagsordenen.
På trods af faldende fokus på madspild lykkedes det for Stop Spild Af Mad at medarrangere 1 paneldebat på Madens Folkemøde sammen med Catering Forum og Scandic Hotels med deltagelse fra bl.a. Fødevareminister Jacob Jensen (V). Også på Folkemødet på Bornholm lykkedes det for Stop Spild Af Mad at medarrangere og deltage i 4 paneldebatter med aktører som bl.a. Syddansk Universitet SDU, IDA, DTU, Ørum Advice, LOF, Venstre og Danmarks Statistik. Emner som Regeringens nye nationale madspildsstrategi, affaldssortering, plastemballage, klimaforandringer, madfattigdom, detailkæderne og cirkulær økonomi blev drøftet på de velbesøgte paneldebatter på de to folkemøder.
Selvom madspild ikke længere skaber de helt store overskrifter i medierne, bliver der arbejdet målrettet på at undgå madspild både hos fødevareproducenterne, storkøkkener og detailkæderne. Fx har detailkæden REMA 1000 sidste år reduceret kædens madspild med 10 % primært på bagerbrød, pålæg, mejeri og fersk kød - og REMA 1000s samlede udsmidningsprocent er derved reduceret til 1,56 %, beretter REMA 1000’s CSR-rapport fra sidste år, “SAMFUNDSANSVAR 2023”. Hos flere virksomheder er kampen mod madspild nemlig allerede inkorporeret i deres ESG-strategier og det er noget man bare gør - og ikke kun snakker om.
På begge folkemøder blev det også drøftet, hvad klimavenlig mad egentlig var. Her er det vigtigt at huske, at klimavenlig mad kun er klimavenlig, hvis den bliver spist. Uanset om man spiser vegetarisk, vegansk, pesco-vegetarisk eller man spiser kød, så er det vigtigt at al den mad, som vi køber og tilbereder, bliver spist.
Sammen kan vi gøre en stor forskel i kampen mod madspild, både på årets folkemøder - og i vores hverdag.