MADSPILDSPROBLEMET KAN IKKE LØSES VED ET TRYLLESLAG

af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org

3. maj 2023

Madspild er et meget, meget komplekst problem. Et problem, som ikke kan løses ved et trylleslag. 

Dette talte jeg netop om, da jeg var en High Level Keynote Speaker på Nordisk Ministerråds topmøde om madspild i Stockholm, Nordic Food Waste Summit 2023. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie åbnede topmødet og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Victoria af Sverige talte også på topmødet. Blandt topmødets talere var Fødevareminister Jacob Jensen, Sveriges Landsbygdsminister Peter Kullgren samt mange flere High Level Speakers. Det var Nordens hidtil største topmøde om madspild. I 2013 modtog jeg Nordisk Råds Natur- og miljøpris, og det er bl.a. derfor, at Nordisk Ministerråd inviterede mig til at tale på topmødet.

Det er rigtigt positivt, at Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd intensiverer fokus på kampen mod madspild i de nordiske lande. Det var en stor ære at tale på topmødet og det er fantastisk, at hele to nordiske Prinsesser blåstemplede agendaen med deres tilstedeværelse. Det vider om, at kampen mod madspild er blevet en seriøs agenda, som også udkæmpes på de bonede gulve.

På topmødet talte jeg bl.a. om, at der ikke findes én fælles løsning på madspildsproblemet – men flere løsninger. Madspildsproblemet skal nemlig angribes fra flere sider:

  • Adfærdsændring
  • Innovation
  • Teknologi
  • Lovgivning
  • Finansiering

Adfærdsændring, fordi vi som forbrugere såvel som fødevareproducenter, supermarkeder, foodservice, restauranter, kantiner og storkøkkener skal nå til et punkt, hvor madspild bliver socialt uacceptabelt. Og nej, jeg taler ikke om, at vi alle skal overspise. Jeg taler om, at det skal ende med at blive lige så socialt uacceptabelt at smide mad ud, som det er at ryge indendørs. Og denne mentalitet skal cementeres og forankres i hele fødevareværdikæden fra jord til bord.

Innovation, fordi hvis du gør, som du plejer, vil du opnå præcis de samme resultater, som du altid har opnået. Vi skal kunne turde at tænke ud af boksen – også når det gælder kampen mod madspild. Business as usual strategien fungerer ikke længere.

Teknologi, fordi teknologiske løsninger, som fx AI også skal være med til at mindske madspild. Mange kantiner bruger allerede digitale værktøjer til at mindske madspild og til at planlægge mængder af indkøbt og tilberedt mad.

Lovgivning, fordi “bedst før” ikke betyder “giftigt efter”. Fx kan myndigheder som Fødevarestyrelsen netop kigge på de barrierer, som spænder ben for kampen mod madspild, så mere overskudsmad fx kan blive doneret til hjemløse og udsatte.

Finansiering, fordi hvis kampen mod madspild ikke får økonomisk støtte, risikerer kampen mod madspild at uddø. Det kan ikke være meningen, at de frivillige organisationer skal knokle både hverdage og helligdage for at løse det store samfunds- og klimaproblem, som madspild er. Og ovenikøbet betale deres drift og udgifter ud af egen lomme. Kampen mod madspild skal i den grad i Finansloven.

Kampen mod madspild starter med dig – men ender i hele værdikæden. Det er et problem, som vi alle sammen kan være med til at løse. Både for din egen – og for klodens skyld.