MADSPILD OG KLIMA
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org
6. november 2023
Klimaforandringer kan ikke længere benægtes – vi befinder os midt i dem. Det har været en historisk varm og våd sommer i verden med både hedebølger, skovbrande og oversvømmelser, og i oktober blev de danske østkyster ramt af den værste stormflod i 119 år, hvor vandstande nåede over hele to meter og medvirkede til historiske oversvømmelser og ødelæggelser. Og det hjælper ikke på hele situationen at vejrfænomenet El Niño i øjeblikket medvirker til en varmere klode og varmere verdenshave.
Vi må se i øjnene, at klimaforandringer ikke længere kan benægtes. Spørgsmålet er bare, om klimaforandringer fortsat kan forebygges i en ønsket fart.
Og når man taler om klimaet, så er mindre madspild den nemmeste personlige indsats i klimakampen. Ifølge Project Drawdown, som er verdens hidtil mest omfattende forsøg på at vise de mest realistiske klimaløsninger, ligger indsatsen mod madspild på førstepladsen over verdens 10 bedste klimaløsninger. Mindre madspild har en direkte miljøeffekt, idet det mindsker ressourcebehovet samt naturbeslaglæggelsen.
814.000 TON MADSPILD
Det årlige totale madspild i hele værdikæden fra jord til bord i Danmark, ligger på 814.000 ton som svarer til 3,8% af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark. Og det totale madspild på 814.000 ton (100%), fordeler sig således:
Fødevareindustrien: 385.000 ton (47,2%)
Husholdninger: 235.000 ton (28,8%)
Detail og engros: 96.000 ton (11,7%)
Primærproduktion: 44.000 ton (5,5%)
Restaurationsbranchen og storkøkkener: 42.000 ton (5,1%)
Zoomer mad ud på verdensplanen, står verdens madspild og fødevaretab for 8 til 10% af verdens totale CO2-udledning ifølge FN.
Mindre madspild er et af de personlige bidrag til et bedre klima, som ikke ”gør ondt” på folk – eller gør, at man skal lide afsavn. Dette var én af mange emner, som vi diskuterede i oktober under vores traditionsrige middag mod madspild, arrangeret af Den Italienske Ambassade i Danmark og organisationen Stop Spild Af Mad med Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie som æresgæst. Middagen blev afholdt på FN's Internationale Fødevaredag og var et high level minitopmøde om madspild. Blandt gæsterne var fhv. Formand for FN’s 70. Generalforsamling Mogens Lykketoft, Administrerende Direktør i REMA 1000 Danmark Henrik Burkal, Klimatolog og medlem af FN’s Klimapanel (IPCC) Professor Sebastian H. Mernild samt ambassadører og toneangivende aktører på området. Arrangementer som dette, er med til at inspirere aktører på et meget højt niveau – og bidrage til handling.
Uanset om man befinder sig på de bonede gulve eller befinder sig derhjemme i sit eget køkken, kan vi allesammen gøre en personlig indsats for et bedre klima – og her er mindre madspild den nemmeste indsats, hvor man ikke behøver at lide afsavn.
Spørgsmål er bare, om det går hurtigt nok. For hvis al verdens madspild og fødevaretab blev udryddet, ville dette bidrage til af afhjælpe 10% af verdens totale CO2-udledning. Med andre ord, så mangles der altså stadig at udrydde de resterende 90% – en stor opgave, som de andre sektorer og aktører skal være med til at løfte.
Men vi skal ikke kun tænke på forebyggelse, når vi tænker på klima. Vi skal også tænke på klimasikring. At klimasikre vores byer og kyster, at bygge diger og klimasikre vores hjem.
Vi behøver ikke længere forarges over de evigt vrede klimaaktivister med løftede pegefingre, for vi ved efterhånden allesammen godt, at det står meget galt til med klimaet. Klimaforandringer er ankommet til vores dørtrin og er allerede i vores baghaver. Nu skal vi handle.