BØR DET VÆRE SOCIALT UACCEPTABELT AT SMIDE MAD UD?
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org
14. september 2023
I forbindelse med Stop Spild Af Mad-bevægelsens 15-års jubilæum, var jeg i en del medier her i sommers. TV 2 Kosmopol lavede bl.a. et TV-indslag, hvor de gæstede REMA 1000 Vesterport og den gode købmand Jacob.
Jeg var også med. TV 2 Kosmopol spurgte mig om, hvad jeg tror fremtiden for kampen mod madspild bliver. Jeg svarede, at i fremtiden bliver dét at smide mad ud socialt uacceptabelt. Og nej, jeg tænker ikke, at vi allesammen skal overspise – eller agere ”madpoliti” og løfte pegefingre. Men jeg tænker derimod, at det bliver lige så socialt uacceptabelt at smide mad ud, som det er at ryge indendørs Og i hele værdikæden fra jord til bord – fra landbruget til supermarkeder, til restauranter og kantiner og derhjemme i vores egne køkkener.
DANSKERNE HAR STOR VILJE TIL AT UNDGÅ MADSPILD
Kampen mod madspild har været på banen i 15 år – både Stop Spild Af Mad-bevægelsen og vores gode samarbejde med REMA 1000 Danmark. Danskerne har stor vilje til at undgå madspild. De seneste tal fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad viser, at hele 94 % af danskerne angiver, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden.
Også seneste tal fra Dansk Erhverv understøtter dette. Dansk Erhvervs seneste analyse viser, at set alle danskere (96 %) går op i at minimere madspild. For fire ud af fem fylder det økonomiske hensyn, mens klimahensyn fylder for godt halvdelen. Det er særligt kød og friske varer, hvor danskerne prioriterer at reducere madspildet. Danskerne undgår typisk madspild ved at fryse maden ned, mens knap halvdelen af danskerne bruger sanserne til at undersøge, om maden kan spises efter ”bedst før”-datoen.
SKAL VI UDSKAMME FOLK, SOM SIDER MAD UD?
Hvor der er vilje, er der vej. Men der er lang vej endnu. Der bliver fortsat smidt 814.000 tons god og spiselig mad ud om året – og husholdninger er de næststørste madspildere i hierarkiet. Skal vi udskamme folk, som sider mad ud? Naturligvis ikke. Det handler ikke om at pege fingre – det handler om at støtte dét, som vi kan gøre bedre.
Her sidst på måneden, den 29. september, fejres National Madspildsdag i Danmark – og internationalt over hele verden, fejres FN’s Internationale Madspildsdag, United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW).
Det er positivt at myndighederne, regeringen, EU og FN sætter ekstra fokus på madspild – men vi skal også huske på, at det skal ske hver dag, og ikke kun en dag om året.
Om det er en international, national, lokal eller privat Madspildsdag, er det sådan set underordnet. Bare vi allesammen gør en lille indsats hver dag for at stoppe madspild, og giver restemad en mere central rolle i vores menuer – til National Madspildsdag og til hverdag.