Kampen mod madspild er som at løbe et maraton
af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad - Danmarks største organisation mod madspild - www.stopspildafmad.org
I over 30 år, siden jeg var 14 år, har jeg været en ivrig løber og år har jeg gennemført mit 11. Copenhagen Marathon. På en paneldebat med Fødevareminister Jacob Jensen (V). på Madens Folkemøde tidligere på året, havde vi netop diskuteret om at kampen mod madspild er som at løbe et maraton - for det handler netop om det lange og seje træk.
Et maraton er hele 42,195 kilometer og det kræver mange måneders forberedelse. Når du starter med at løbe, skal du ikke lægge for hårdt ud og du skal ikke løbe for hurtigt. De første 20 kilometer er blot en opvarmning. De sidste 22,195 kilometer er mentalt arbejde.
Der er mange løbere, som lægger for hårdt ud i starten og overhaler dig de første 20 kilometer. Men når du runder de 20 kilometer og du stadig fortsætter, begynder du at lægge mærke til, at alle de “hurtige” pludseligt ikke er så hurtige længere.
På 36 kilometer begynder mange af dem at gå, falde fra og stoppe med at løbe. Men du fortsætter, uanset hvor ondt det gør i benene. Og på 42,195 kilometer er du omsider i mål.
Kampen mod madspild handler om det samme. Det handler ikke om hurtige og smarte løsninger, men om det lange og seje træk. De hurtige, halvhjertede løsninger fungerer ikke i længden. Kampen mod madspild har i år stået på de seneste 16 år i Danmark - og mange madspildsaktører, som lagde for hårdt ud for mange år siden og lovede guld og grønne skove, er faldet fra i dag. Det handler med andre ord ikke om at være den hurtigste eller den første, men den bedste.
Det handler om langsigtet indsats. Hvis man ikke har plan for kontinuerligt at forebygge og minimere madspild i sin hverdag - enten i en virksomhed eller hjemme i privaten, så virker de hurtige og kortsigtede løsninger ikke.
En tidligere beregning fra Landbrug & Fødevarer viser, at en dansk gennemsnitsfamilie kan spare ca. 7.200 kr. årligt på at forebygge og minimere madspild. På 10 år bliver det til en god opsparing på 72.000 kr.
En nylig artikel fra hhv. DR og Jyllands-Posten fortalte, at priserne på fødevarer fortsat bliver ved med at stige, selvom energipriserne og inflationen er kommet under kontrol. Fødevarerne er nu i gennemsnit 22 % dyrere i forhold til januar 2022, hvor inflationen for alvor begyndte at stige. Derfor er kampen mod madspild en sund fornuft, ikke mindst for vores egen pengepung.