Madplan er vejen frem
Hvis man får lagt en madplan og handlet ind en gang om ugen, så kan man få brugt alle madvarer og rester løbende, og man undgår impulskøb.
Lav en suppe af dine grøntsagsrester – kartofler kan være med til at jævne suppen, og bl.a. chili, ingefær og hvidløg giver en god smag.
Brug enderne fra for eksempel forårsløg til at gro nye grøntsager. På den måde bruges alle resterne, og man kan blive selvforsynende.
Resterne fra aftenens måltid kan bruges til en nem omgang aftensmad senere op ugen eller en ekstra lækker frokost, når rugbrødsmaden skal skiftes ud.
Wok er en god ret til at få brugt rester af både grønt og kød. Smid det på panden med nudler, ris og smagsgivere, så har du et lækkert restemåltid.
Har du forskellige rester, så kan en tur i blenderen give nogle helt nye retter og smage. Bland fx pålægsrester med 1 løg og noget mayonnaise for at lave hjemmelavet fuglekvidder, eller blend kogte æg og grøntsagsrester til en æggesalat.
Toppen af porrer kan bruges til lækre sprøde chips, blot tilsat lidt olie, salt og så en tur i ovnen.
Frugt og grønt, der er blevet lidt kedeligt, kan skæres ud, og blendes til en smoothie.
Tænkt kreativt og prøve nye opskrifter og smagskombinationer af. Det er kun spændende at teste nye ting af.
Husk at tjekke køleskabet inden du handler ind, så der ikke kommer noget med hjem, som du allerede har. Derudover skal du aldrig handle på tom mave – det ender ofte med impulskøb.
Kød- eller grøntsagsrester kan steges på panden, dækkes med enten tærtedej eller kartoffelmos, og så en tur i ovnen. Så har man en nem tærte eller Shepards Pie.
Brug kaffegrums, æggeskaller og bananskræller i havens bed og krukker. Det er naturlig fylde og gødning, og intet går til spilde – selv ikke det, man ikke vil have spist.
Hvis du sætter de ældste madvarer forrest i køleskabet, så husker du a få brugt maden, inden tingene udløber.
Madplan er vejen frem
Hvis man får lagt en madplan og handlet ind en gang om ugen, så kan man få brugt alle madvarer og rester løbende, og man undgår impulskøb.
Hvis du køber f.eks. et kålhoved, så kan det bruges til mange forskellige opskrifter og måltider – det er kun fantasien, der sætter grænser.
Har du en person i familien, en ven eller en nabo, som måske kunne have glæde af en portion varm mad, så er der ikke nogen enkelt portioner, der går til spilde.
Lad én rest indgå i en ny ret. Prøv f.eks. at putte græskarsuppe i tomatsovsen til lasagne – det gælder som at være kreativ.
Husk at se, lugte, smage og føle på fødevarerne, inden de evt. ryger i skraldespanden. Nogle gange er datomærkningen kun vejledende.
Frys grønsagsrester ned, og brug dem som fyld til supper eller kødsovs. Hvis pladsen, tiden og overskuddet er til det, så kan kæledyr eller husdyr være med til at udrydde de smårester, der samler sig i løbet af ugen.
Gulerødder kan bruges til juice, boller, brød, falafler og fisk. Det giver fylde, og kan peppe en rest mad op.
Resterne af de kogte kartofler kan smides på panden, både med andre grøntsager eller en rest kød -biksemad på flere måder.
Rester af havregrød, øllebrød og lignende kan nemt laves til pandekager, klatkager, cookies eller vafler. Tilsæt lidt frugtrester, krydderier og/eller tørrede frugter, og så har du nemt en lækker snack, morgenmad eller dessert.
Brødrester kan blive til hjemmelavede croutoner, som kan bruges til salaten. Skær brødet i tern, bland dem med olie og krydderier i en pose, og bag dem gyldne i ovnen.
Frugt og grøntsager kan blendes og fryses i forme, så det bliver til sunde is. En sikker vinder hos ungerne.
Hvis du har hund eller høns, så kan de få de rester, der ikke bliver spist, så intet går til spilde.